Видана книга-альбом про Ризький український народний театр

Видана книга-альбом про Ризький український народний театр

Фото
Укрінформ
Керівниця та режисер-постановник Ризького українського народного театру Марія Семенова написала, зібрала та видала книгу-альбом про свій театр, його історію, сучасність і майбутнє, під назвою «Театр як загадка любові».

Про це Семенова розказала кореспонденту Укрінформу.

Презентація книги-альбому відбудеться в межах святкових заходів 14 жовтня в Посольстві України в Ризі.

«Все у світі існує завдяки любові. І книжка моя не тільки про любов до українського театру, мистецтва, національного костюма. Вона більше про любов до людей. Бажання безкорисливо ділитися нею, у будь-якому віці, дає сили перебороти життєві негаразди, гіркі втрати, допомагає вистояти та йти далі», - ділиться Семенова.

Книга написана щиро, відверто, високий пафос сусідить в ній з гумором, самоіронією. Багатий та цікавий ілюстративний ряд робить її книгою-альбомом. У перших розділах авторка розказує про свої українські поліські корені (дівоче прізвище пані Марії - Поліщук) та про те, як сімейна доля привела її на латвійську землю.

Першою прем’єрою театру була «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського, показана весною 2011 року. Після цього вийшли ще вісім вистав. Зараз готується десята – «Квітка» по п’єсі Олега Миколайчука-Низовця, в якій переплетено долі української американської співачки Квітки Цісик та народної художниці Катерини Білокур, у творчості якої так багато квітів.

Марія Семенова – знавець українського народного костюма. Вона має велику особисту колекцію автентичного одягу з усіх регіонів України. Таке глибоке знання та розуміння коренів української культури живить постановки режисерки, стає родзинкою вистав, в яких події відбуваються на тлі буття українського села («Вкрадене щастя» по п’єсі Івана Франка, «Маруся Чурай» по роману у віршах Ліни Костенко, «Назар Стодоля» по п’єсі Тараса Шевченка, та інших).

Окремий розділ книги присвячений закордонним гастролям Ризького українського театру, перш за все – поїздкам на театральні фестивалі. Аматорський колектив виступав там поруч з професійними театрами та отримував престижні нагороди (II Міжнародний фестиваль «Воля, справедливість, свобода духу», Краків, Польща; XII Міжнародний фестиваль ім. М. Заньковецької у Ніжині, Ніжин-Чернігів; X Всеукраїнський фестиваль «Коломийські представлення», Долина-Коломия-Львів). У 2020 році мали відбутися гастролі на півдні України та в Західній Європі, але цьому завадила пандемія коронавірусу.

Останні розділи книги розказують про автентичний український стрій та участь колективу в культурному житті української громади Латвії. Діаспоряни з радістю чекають театралізовані покази українського народного костюма, підготовлені Семеновою та її колективом до визначних дат української історії.

Книга-альбом «Театр як загадка любові» видана в Києві видавництвом АВІАЗ, передмову до неї написала відома українська журналістка, театрознавець Алла Підлужна. Серед використаних світлин багато фотографій кореспондента Укрінформу в Латвії Олега Кудріна.

Слід додати, що у 2006 році Марія Семенова отримала почесне звання Заслуженої вчительки України за плідну роботу в Ризькій Українській середній школі.

Нагадаємо, у латвійському Вентспілсі 17-28 серпня пройшов Третій Міжнародний пленер «Вентспілс – перлина Балтійського моря», приурочений до 30-річчя незалежності України. 

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-