У Любліні урочисто відкрили пам'ятник «пароху концтабору Майданек» Омеляну Ковчу

У Любліні урочисто відкрили пам'ятник «пароху концтабору Майданек» Омеляну Ковчу

Фото
Укрінформ
У Любліні 4 жовтня відбулася урочиста церемонія відкриття пам’ятника «пароху концтабору Майданек», Блаженному священномученику о. Омеляну Ковчу, у якій взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство закордонних справ України.

Зауважується, що від імені держави та від себе особисто міністр висловив вдячність комітету, який опікувався створенням монументу, зокрема його голові Івану Васюнику, Українській греко-католицькій церкві, мерії міста Люблін та її президенту, та всім, хто долучився до збереження пам’яті про отця Омеляна Ковча.

«Ця пам’ять є важливим уроком людяності. Для МЗС України було справою честі долучитися до цього проєкту та стати його частиною. Постать Омеляна Ковча – монументальна для Української держави. Про неї має знати весь світ», – заявив міністр.

Також Дмитро Кулеба зачитав звернення Президента України Володимира Зеленського до учасників церемонії: «Змістом усього свого життя отець Омелян Ковч зробив порятунок життя ближнього. Історія його життя є даром для усіх нас». 

Президент у зверненні підкреслив, що постать отця Омеляна Ковча стала об’єднавчою для українського та польського народів, взірцем того, наскільки цінною є взаємопідтримка і взаємоповага, незалежно від національності та віросповідання. 

«Праведник України отець Омелян Ковч віддав світові та людям найдорожче, і важливо, щоб ця велика жертва була належно вшанована, зокрема наданням йому почесного звання Праведника народів світу. Маю велику надію, що нам вдасться домогтися справедливості у цьому питанні», – йшлося у зверненні Глави держави. 

Дмитро Кулеба наголосив, що отець Омелян Ковч був особливою постаттю: «Він не лише рятував євреїв від Голокосту, а й пішов за своєю паствою у нацистський концтабір, був із нею до самого кінця. Тому що Бог потрібен усім, хто страждає, незалежно від національності та віросповідання».

Міністр нагадав, що ще перебуваючи в окупованому нацистами Львові, отець Омелян Ковч наважився відкрито стати на захист євреїв у листі до Гітлера. 

«Як страшно, болісно та жахливо людям було робити вибір у часи, коли нацистська та  комуністична машини перемелювали мільйони людських доль. Господь укріпив отця Ковача зробити вибір. Вибір на користь людей. Я хочу побажати всім присутнім, щоб у важкі часи, коли кожен з нас поставатиме перед вибором, Господь давав нам сили робити правильний вибір», – підсумував міністр.

У МЗС додали, що раніше в понеділок у рамках робочого візиту до Любліна міністр закордонних справ України взяв участь у церемонії запалювання свічок та покладання вінків під Мавзолеєм Державного музею на Майданку, вшанувавши пам'ять жертв нацистського концтабору Майданек. 

Довідково: Блаженний священномученик отець Омелян Ковч (1884-1944) – український греко-католицький священник-місіонер, ісповідник, капелан Української Галицької Армії.  Під час німецької окупації Галичини намагався врятувати євреїв від знищення: хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, попри очевидний ризик розправи з боку нацистської окупаційної адміністрації. Загалом видав понад 600 таких свідоцтв. 

Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в'язниці на Лонцького, а в серпні 1943 року переведений до концтабору Майданек, де таємно продовжував свою священницьку діяльність.

Нагадаємо, пам’ятник Ковчу було встановлено на дорозі мучеників Майданека у Любліні 25 березня. Постанову про його спорудження ухвалила міська влада Любліна у 2018 році, а 22 лютого 2019 року було закладено перший камінь.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 4 жовтня під час візиту до Польщі вшанував пам’ять воїнів Армії Української Народної Республіки на православному кладовищі в Любліні.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-