Владика УГКЦ Богдан Дзюрах відвідав українську громаду у столиці Фінляндії

Владика УГКЦ Богдан Дзюрах відвідав українську громаду у столиці Фінляндії

Укрінформ
Апостольський екзарх для українців Німеччини та Скандинавії Владика Богдан Дзюрах 11-13 вересня здійснив перший душпастирський візит до географічно найвіддаленішої громади екзархату – спільноти в м. Гельсінкі (Фінляндія).

Як передає Укрінформ, про це повідомив інформаційний ресурс УГКЦ.

Зауважується, що обравши цю громаду як першу для душпастирських відвідин, апостольський екзарх, за його словами, бажав дати відчути вірним цієї громади «обійми Церкви-матері, яка їх любить, іде за ними, перебуває з ними, розділяючи їхні радощі та смутки, здобутки та розчарування, тривоги і надії».

В УГКЦ повідомили, що громада Української Греко-Католицької Церкви у Гельсінкі дуже молода і динамічна. Дітей і молоді в ній більше, ніж осіб дорослого і старшого віку. Заснував цю спільноту, з благословення владики Петра Крика, о. Іван Мачужак 7 років тому. Сьогодні тутешнім вірним служить о. Роман Кіх, який регулярно прибуває сюди з Таллінна, де є основне місце його душпастирського служіння.

Після Літургії в суботу, 11 вересня, відбулася зустріч громади та гостей з екзархом владикою Богданом Дзюрахом, під час якої єпископ цікавився життям українців у Фінляндії, їхніми духовними потребами та ділився своїм баченням подальшого розвитку УГКЦ на цих теренах.

У понеділок, 13 вересня 2021 року, апостольський екзарх для українців в Німеччині і Скандинавії провів низку робочих зустрічей у столиці Фінляндії Гельсінкі. Передусім відбулося онлайн-спілкування з нинішнім адміністратором Гельсінської дієцезії о. Марком Пазінато. Учасники зустрічі обмінялися думками щодо різних аспектів душпастирського служіння в українській громаді. Владика Богдан подякував о. Маркові, а в його особі — усій місцевій Церкві, за зичливість і всебічну підтримку в забезпеченні душпастирської опіки над вірними УГКЦ у Фінляндії. Відтак було усталено план подальших спільних дій для кращої організації духовного життя громади УГКЦ на цих теренах.

Відтак владику Богдана із супровідними особами — о. Романом Кіхом та п. Денисом Перцевим, — прийняв єпископ-емерит Гельсінської дієцезії владика Теему Лааясало (Teemu Laajasalo), у час активного служіння якого саме і започаткувалося душпастирство для українців у Фінляндії. Також у розмові взяв участь отець Раймо Гояррола, колишній генеральний вікарій дієцезії. Владика Теему цікавився сучасним станом української громади в Гельсінкі, а також суспільно-політичною ситуацією в Україні. Окрему увагу сторони приділили екуменічним відносинам між Українськими Церквами, а також напрямками соціального служіння католиків в Україні та Західній Європі.

Владика Богдан зауважив, що українці загалом, а вірні УГКЦ зокрема, приїхавши до країн Західної Європи, несуть зі собою досвід живої віри та Божої ласки, яка допомогла цю віру зберегти в часах найбільш жорстоких переслідувань комуністичним режимом. У цьому досвіді — знак надії і для сучасних християн Європи, які часто перебувають у стані «безкровного мучеництва» і змушені захищати та свідчити євангельські цінності посеред вкрай несприятливого зовнішнього середовища. Як знак духовної і молитовної єдності, апостольський екзарх подарував владиці Теему та о. Раймо українські вервиці, поручаючи їх та усю Католицьку Церкву у Фінляндії під опіку Пресвятої Богородиці — покровительки Апостольського екзархату. Зі свого боку владика-емерит запевнив гостя про свої молитви за мир в Україні і за розвиток української громади у Фінляндії.

Пополудні останнього дня перебування у Фінляндії апостольський екзарх для українців у Німеччині та Скандинавії відвідав дипломатичне представництво України та провів робочу зустріч з т. в. о. керівника Посольства України у Фінляндії Максимом Кравчуком, паном Даниїлом Кононенком, секретарем з консульських питань, і Вікторією Конончук, секретарем із питань внутрішньої політики, преси та культури. У зустрічі взяли участь рівно ж о. Роман Кіх, який духовно опікується українцями у Фінляндії, а також п. Денис Перцев, представник української громади в цій країні.

«У ході щирої розмови відбувся обмін думками щодо духовних потреб віруючих українців, а також про напрямки подальшої співпраці між Церквою, дипломатичним представництвом Української Держави та українськими громадськими організаціями, які діють на теренах Фінляндії. Дякуючи за зустріч в установі, яку апостольський екзарх окреслив як «частинку України в серці Гельсінкі», владика Богдан водночас висловив переконання, що «спільними зусиллями можна зробити багато добра для Батьківщини та рідної громади», — повідомили в УГКЦ.

Нагадаємо, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав ввів на престол екзархату для українців у Німеччині та країнах Скандинавії нового екзарха владику Богдана Дзюраха 18 квітня у Мюнхені.

Фото: інформресурс УГКЦ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-