У Чехії відбувся День української та білоруської культур

У Чехії відбувся День української та білоруської культур

Укрінформ
У чеському місті Брно у рамках фестивалю Meeting Brno відбувся День української та білоруської культур.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Консульство України в місті Брно.

Зауважується, що устріч проходила в саду Августинського абатства на площі Менделя та стала чудовою нагодою для іноземців дізнатись більше про Україну, а для українців – відчути себе вдома.

Важливість цього заходу для посилення українсько-чеських відносин відзначила на відкритті заходу консул України Анна Прошко.

«Українці становлять одну із найбільших національних меншин у чеському суспільстві. Сподіваюся, що сьогоднішній вечір допоможе краще зрозуміти український контекст та надихне наших чеських друзів особисто відвідати Україну», – сказала вона.

Відвідувачі фестивалю могли скуштувати традиційні українські та білоруські страви та взяти участь у різноманітних майстер-класах.

Також у програмі вечора відбулися дві тематичні дискусії, присвячені українському минулому та сучасності. Україністка Ленка Віхова та Томаш Петршічек, міністр закордонних справ Чехії у 2017 -2021 роках, обговорили сучасні геополітичні виклики, перед якими стоїть України, а також можливі шляхи поглиблення українсько-чеського співробітництва на двосторонньому та міжнародному рівнях. Історики Томаш Ржепа та Радко Мокрик в наступному блоці звернулися до теми діяльності Української Повстанської Армії та головних міфів, які досі поширюються російськими дезінформаторами щодо цього руху. Глибше зрозуміти український контекст допомогли покази тематичних документальних фільмів, які відбувалися паралельно з дискусіями.

У консульстві додали, що фестиваль Meeting Brno щорічно проходить у місті Брно з 2016 року. За ці роки фестиваль став важливою платформою для зустрічей і плідних розмов представників різних культур, народів та релігій. Окрім дискусій з цікавими гостями, захід пропонує також широку культурну програму. Темою цьогорічного фестивалю було обрано перефразований вислів чеського президента Вацлава Гавела «Правда перемагає?».

Організаторами та партнерами українського дня виступили мерія міста Брно, Центр для іноземців у Південноморавському краї, Український інститут, ініціатива Ukrainer, Консульство України в Брно, Бібліотека Їржі Магена у Брно та інші.

Нагадаємо, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс заявив, що сьогодні українська громада Чехії є як ніколи згуртованою, у ній практично відсутні будь-які серйозні протиріччя, тим більше ідеологічного плану.

Фото: Консульство України у Брно

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-