У Польщі генконсул зустрівся з активом української громади Рибніка

У Польщі генконсул зустрівся з активом української громади Рибніка

Фото
Укрінформ
Генеральний консул України Кракові В'ячеслав Войнаровський 19 липня здійснив робочу поїздку у місто Рибнік Сілезького воєводства Республіки Польща, де зустрівся з активом української громади, що налічує понад 11 тисяч співвітчизників, і керівництвом міста.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Генеральне консульство у Кракові.

Зауважується, що зустріч з активом української громади Рибніка, яка відбулася у приміщенні ЦІІ «28 район» за сприяння Алли Ожиєвської, стала надзвичайно важливим і змістовним елементом програми поїздки Генконсула. 

Провідними темами, які обговорювались учасниками під час відвертої та конструктивної бесіди були питання проблематики та різноманітних аспектів роботи ГКУ в Кракові з надання консульських послуг; розробки та впровадження МЗС України нових електронних сервісів для громадян і забезпечення дієвого консульсько-правового захисту співвітчизників; збереження та ревіталізації місць української національної пам’яті на території РП; проведення присвячених 30-річчю Незалежності України заходів; консолідації українських громадських організацій регіону для реалізації спільних завдань й проєктів у галузі культури, освіти, популяризації та збереження національних традицій.

Водночас під час розмови українського дипломата з президентом міста Пьотром Кучерою та його заступниками Войцехом Сверкошем, Пьотром Масловським і депутатом Рибніцької міськради Маріушем Вішнєвським, обговорювалась низка важливих питань, зокрема активізації двосторонніх контактів на міжрегіональному рівны у галузі медицини й освіти, шляхів розвитку співробітництва міської адміністрації та ради Рибніка з органами місцевого самоврядування українських міст-партнерів Івано-Франківська та Бара Вінницької обл. у складних умовах світової пандемії. 

Також розглядалися перспективи організації після відміни пандемічних обмежень стажувань для представників новостворених, в рамках реформи децентралізації в Україні, об’єднаних територіальних громад, з метою вивчення ними досвіду міста Рибніка і Сілезького воєводства щодо залучення і ефективного використання фінансової допомоги ЄС спрямованої на реалізацію важливих для мешканців ОТГ проєктів і соціальних ініціатив.

Керівництвом міста була задекларована готовність відновлення програм з організації відпочинку для українських дітей із прифронтової з ОРДЛО зони, а також реабілітації поранених військовослужбовців ЗСУ – учасників АТО/ООС і відпочинку для членів їхніх сімей.

Крім того, відбувся обмін думками щодо забезпечення соціальних, культурно-освітніх, релігійних та інших потреб української спільноти міста – найбільш численної серед інших груп іноземців.

Принагідно Войнаровський ознайомився з інформацією про проєкти, які вже реалізуються за сприяння міста та спрямовані на допомогу українським мігрантам: пункту вивчення української мови для дітей і юнацтва й започаткування роботи української поліклініки, де допомогу співвітчизникам надаватимуть медики з України, а також діяльності Центру інтеграції іноземців «28 район», за підтримки Рибницького товариства «17-ка» і фінансової допомоги МВСіА РП.

У контексті промоції інвестиційного потенціалу України дипломат представив співрозмовникам відомості для бізнес-кіл міста й регіону про можливості їхнього співробітництва з українськими партнерами за підтримки й сприяння Ради експортерів та інвесторів при МЗС України та Торговельно-економічного відділу Посольства України в Республіці Польща.

Нагадаємо, у селі Ждиня неподалік міста Горлиця Малопольського воєводства Польщі відбувся 39-й щорічний етнографічний фестиваль «Лемківська Ватра».

Фото: Генеральне консульство у Кракові

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-