У Польщі провели щорічний етнографічний фестиваль «Лемківська Ватра»

У Польщі провели щорічний етнографічний фестиваль «Лемківська Ватра»

Фото
Укрінформ
У селі Ждиня неподалік міста Горлиця Малопольського воєводства Польщі відбувся 39-й щорічний етнографічний фестиваль «Лемківська Ватра».

Як передає Укрінформ, про це повідомило Посольство України у Республіці Польща.

В офіційних заходах фестивалю на запрошення голови Об’єднання Лемків Польщі (ОЛП) Григорія Трохановського взяли участь голова Об’єднання Українців Польщі (ОУП) Мирослав Скірка та генеральний консул України в Кракові В'ячеслав Войнаровський.

Генконсул виступив з промовою і зачитав привітання Надзвичайного та Повноважного Посла України в Республіці Польща Андрія Дещиці.

Також Войнаровський, Скірка й інші почесні гості поклали квіти до хреста на меморіалі пам’яті українців, примусово депортованих за злочинним рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР в рамках «Операції Вісла» з їхніх етнічних територій – Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини у західній та північній частині польської держави.

Під час поминальної церемонії український дипломат та голова ОУП спільно вдарили у символічний дзвін, що нагадав учасниками фестивалю про трагічні події 1947 року.

У виконанні святочної громади прозвучав гімн Лемківщини та фестивалю «Гори наши Карпати».

Серед почесних гостей в урочистостях взяли участь та виступили: Архієпископ Перемисько-Горлицький ПАПЦ Паїсій; Єпископ Вроцлавсько-Кошалінський УГКЦ В. Ющак; Єпископ Ольштинсько-Ґданський УГКЦ А. Трохановський; голова ОУП М. Скірка; депутат Сейму РП У. Новогурска; заступник голови Об’єднання Лемків Польщі С.Клапик; представники Малопольської воєводської та маршалківської адміністрацій, які зачитали вітальні адреси воєводи Л.Кміти та маршалка В.Козловського; посадовці регіональних органів місцевого самоврядування – міст, повітів та гмін, очільники й активісти гуртків ОЛП і ОУП з різних куточків Польщі, духовні особи різних конфесій, журналісти та численні гості.

Відповідно до програми святкувань відбулися у т.ч. з трансляцією on-line: вручення відзнак ОЛП «Вірний предкам»; богослужіння для вірних УГКЦ та ПАПЦ; заходи з вшанування пам’яті Епіфанія Дровняка, Богдана Ігоря Антонича та колишніх провідників й членів ОЛП; концерти виконавців і музичних гуртів з Польщі, Словаччини та України; майстер-класи, дискусійні панелі, авторські презентації й виставки народного ремесла.

Нагадаємо, генконсул України у Кракові В'ячеслав Войнаровський 23 червня зустрівся з Григорієм Трохановським – Головою президії головної управи Об’єднання лемків Польщі, що об’єднує 41 гурток з території Малопольського, Вєлькопольського, Любуського, Нижньосілезького та Підкарпатського воєводств.

Фото: Посольство України в Польщі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-