Сергій Жадан отримав поетичну премію у США

Сергій Жадан отримав поетичну премію у США

Укрінформ
Український письменник, перекладач, громадський діяч Сергій Жадан отримав у США другу щорічну премію імені Дерека Волкотта. 

Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт Читомо з посиланням на американське видавництво Arrowsmith Press.

Сергій Жадан отримав премію за книжку поезій «A new orthography» («Новий правопис»). Крім нього, цьогорічною лауреаткою стала Канізія Лабрін за збірку «Дісграфк» («The Dyzgraphxst»).

Переможців обирав поет Мейджор Джексон із короткого списку двадцяти фіналістів. Переможці розділять нагороду у 1000 доларів США.

 «Спустошливі й глибоко чарівні вірші «Нового правопису» Сергія Жадана, написані на хвилі російсько-української війни, – чергове дивовижне свідчення переможної сили ліричної уяви, особливо в часи геополітичної кризи. Від такої поезії звикли очікувати скочення до озлобленої іронії або втечі в сюрреалістичну дійсність. Та я вражений щедрістю душі цього твору та мужністю автономного голосу, який наполегливо змальовує побут життя під час війни: його видиму примхливість і затаєну радість», − прокоментував Мейджор Джексон.

«Дякую перекладачам і видавцям – Волкотт для мене справді важливий автор, його ім’я наснажує і дозволяє далі бачити сенс у складанні рядків та римуванні слів. Спасибі, це велика честь», − написав на своїй фейсбук-сторінці Сергій Жадан.

 На 19 вересня заплановане спільне читання творів лавреатами та лавреатками премії у театрі Boston Playwrights’.

 Премія імені Дерека Волкотта – щорічна відзнака, якої відзначають сучасних поета чи поетку неамериканського походження за нову ліричну збірку, опубліковану англійською мовою або в англійському перекладі за останній календарний рік. Премія передбачає грошову винагороду у розмірі 1000 доларів (у випадку, якщо це переклад, премію ділять порівну автор/ка і перекладач/ка), а також читання в Бостонському театрі Boston Playwrights’ Theatre та резиденцію тривалістю в один тиждень у колишньому будинку Дерека Волкотта на час проведення фестивалю імені Волкотта. Премію заснували видавницто Arrowsmith Press спільно з театром Boston Playwrights’ та Фестивалем Волкотта у Порт-оф-Спейн (Тринідад і Тобаго) в 2019 році.

 Дерек Олтон Волкотт (1930-2017) – видатний поет і драматург з Сент-Люсії. Із середини 1970-х років викладав у Колумбійському, Єльському та Гарвардському університетах. Пізніше здобув звання професора Бостонського університету, де протягом 26 років викладав основи поетичної творчості та драматургії. За його творчість Волкотта нагородили Королівською медаллю та премію імені Т.С. Еліота. В 1992 році Дерек Волкотт отримав Нобелівську премію з літератури у віці 62 років.

Нагадаємо, у рамках програми Українського інституту книги Translate Ukraine іноземними мовами вийшли ще п'ять українських книжок на Кіпрі, в Німеччині, США, Польщі та Болгарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-