У Ризі День кримськотатарського прапора відсвяткували біля «кримських лип»

У Ризі День кримськотатарського прапора відсвяткували біля «кримських лип»

Фото, відео
Укрінформ
Українські активісти та дипломати в Латвії у суботу, 26 червня, відсвяткували День кримськотатарського прапора, зібравшись в Ризі біля кримських лип, які були висаджені біля пам’ятника Тарасу Шевченку два роки тому.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Урочисте відзначення Дня кримськотатарського прапора почалося з короткої промови Посла України в Латвії Олександра Міщенка. Він нагадав про важливість підтримання історичної пам’яті та єднання в сьогоденні в контексті спільної боротьби з російською окупацією. На цьому тлі кримськотатарський прапор разом з жовто-блакитним є символом боротьби за Крим, за звільнення наших політв’язнів, за звільнення всіх країв нашої держави.

Після цього пан Посол встановив зв’язок по інтернету з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. Присутні почули вітальні слова від нього, а також мали змогу поспілкуватися з ним.

Під час святкування керівник латвійського Товариства підтримки України/Ukrainas atbalsta biedrіba Тетяна Лазда зачитала вірш про єдність історичної долі українців і киримли. На завершення заходу присутні підписали поштові листівки, які будуть відіслані українським політв’язням, серед яких багато кримських татар.

Весь час святкування звучала кримськотатарська музика, в тому числі улюблені пісні відомої співачки Джамали.

Загалом же заходи на честь цього Дня почалися зранку, коли на флагштоку біля Посольства України у Ризі поруч з українським був урочисто піднятий кримськотатарський прапор.

Нагадаємо, що у 2019 році кримська липа була обрана в Латвії «Деревом року». На честь цього біля пам’ятника Т.Г. Шевченку в центрі Риги висадили три кримські липи, за участю віцеспікерки Сейму Дагмари Бейтнере-Ле Галла, голови Меджлісу Рефата Чубарова та посла України в Латвії Олександра Міщенка.

День кримськотатарського прапора — день шанування національного прапора кримських татар, корінного народу Криму. Відзначається 26 червня з 2010 року.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-