В Австрії пластуни знайшли поховання легендарного сотника Армії УНР

В Австрії пластуни знайшли поховання легендарного сотника Армії УНР

Укрінформ
В Австрії рамках проєкту пластунів «Врятуй могилу героя» вдалося знайти могилу легендарного сотника Армії УНР Михайла Шила.

Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт «Український пласт».

«Сотник Шило – найхоробріший старшина одного з найстаріших кінних полків нашої армії… з перших днів національної боротьби був в лавах українського війська… [серед] 8 000 козаків Українського імені Гетьмана Полуботка полку в Києві було всього 7 старшин, до яких належав і Шило» – так характеризувала визначного ветерана визвольних змагань редакція часопису «Немізіда» (Варшава, 1936).

Читайте також: Сквер імені генерала УНР Марка Безручка з’явився у Гданську

У Пласті нагадали, що Михайло Шило з честю пройшов усі визвольні змагання 1917-1920 років. Воював із більшовиками в січні 1918 року за рідне місто Київ. Воював до останніх регулярних боїв тодішньої російсько-української війни.

11 листопада 1920 року під Котюжанами на Вінниччині сотник Шило із 12-ма своїми відчайдухами атакував батальйон більшовиків. Результат відважної атаки: в полон до Армії УНР потрапили 272 червоноармійці, здобуто три сотні рушниць, багато набоїв і кілька возів бойового обозу.

Нагадаємо, представники української громади в Білорусі та працівники Консульства України у Бресті під час Великодньої толоки «Ясні очі – 2021» впорядкували місця поховань видатних українців та діячів УНР на Тришинському кладовищі.

Фото: plast.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-