Посол України: Ми закликали українців вказати національність під час перепису населення в Чехії

Посол України: Ми закликали українців вказати національність під час перепису населення в Чехії

Укрінформ
Посольство України в Чехії разом з українськими діаспорними організаціями розпочало інформаційну кампанію, щоб переконати українців Чехії відзначити свою національність у весняному переписі населення та зазначати рідною мовою українську.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю «Українському тижню» розповів посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс.

«Днями в Чехії розпочався перепис населення, який триватиме приблизно місяць, а результати ми дізнаємося десь під кінець року… Разом з українськими діаспорними організаціями ми розпочали інформаційну кампанію, щоб переконати українців реєструватися під час перепису саме як українці та зазначати українську як свою рідну мову. Це надзвичайно важливо, бо від цього залежатиме рівень подальшої підтримки чеською державою української меншини та українського шкільництва», – повідомив він.

Читайте також: Українців Чехії закликали вказати національність під час перепису населення

За словами Перебийноса, українці – найбільша національна меншина в Чехії. За останніми статистичними даними, тут працює і проживає понад 160 тисяч громадян України. Плюс іще кілька десятків тисяч чеських громадян ідентифікують себе як українці.

Він висловив сподівання, що дані перепису населення дадуть можливість отримати точніші цифри про те, скільки ж насправді українців наразі проживає у Чехії.

Читайте також: У Чехії поклали квіти до меморіальної дошки та пам'ятника Шевченку і зняли відео

Також посол повідомив, що чехи традиційно з пересторогою ставляться до мігрантів, але українців вони мігрантами практично не вважають, тому у Чехії сформувався загальносуспільний консенсус: що якщо вже іноземці мають тут працювати (а без іноземної робочої сили Чехія сьогодні ніяк не зможе обійтися), то це мають бути саме українці.

Водночас Перебийніс зауважив, що, з одного боку, приємно чути добрі слова про співвітчизників від багатьох чеських підприємців, які постійно хвалять українських працівників і наголошують, що без них чеська економіка просто зупинилася б. Але з іншого боку, дуже хотілося б, щоб наші працьовиті люди поверталися в Україну й відбудовували саме українську, а не чужу економіку.

«Переконаний, що рано чи пізно так і станеться. Маємо просто запропонувати їм адекватну альтернативу та конкурентні стимули», – наголосив він.

Як повідомлялося, посол України в Чехії Євген Перебийніс провів онлайн-засідання Координаційної ради керівників українських громадських організацій Чехії. 

Фото: Ольга Танасійчук, Прага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-