У Любліні відкриють пам’ятник священнику УГКЦ

У Любліні відкриють пам’ятник священнику УГКЦ

Фото
Укрінформ
У польському Любліні в четвер, 25 березня, відбудеться відкриття пам’ятника греко-католицькому священнику, пароху Майданека, отцю Омелянові Ковчу.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у департаменті інформації УГКЦ.

«Пам’ятник священномученику, пароху Майданека, отцю Омелянові Ковчу вирушив сьогодні до польського Любліна. 24 березня пам’ятник планується встановити, а вже наступного дня, 25 березня, відбудеться його відкриття», – йдеться в повідомленні.

Зауважується, що над втіленням пам’ятного знака видатному українському священнослужителю працювали скульптор Олександр Дяченко й архітекторка Марта Дяченко.

Фото: news.ugcc.ua
Фото: news.ugcc.ua

Як відзначають творці пам’ятника, ця скульптура – це узагальнена постать о. Омеляна Ковча, що поклав руки на великий куб. Священник наче зрісся із кубом, бажаючи його піднести над землею.

«Куб – надважка невблаганна форма, що, як доля та нестерпне терпіння, притискає, розчавлює людську волю і душу, але силою віри, силою духу цей тягар відривається від землі, даючи полегшення страждань і надію», – пояснюють вони.

Фото: news.ugcc.ua
Фото: news.ugcc.ua

В УГКЦ нагадали, що постанову про спорудження пам’ятника Омелянові Ковчу ухвалила міська влада Любліна у 2018 році, а 22 лютого 2019 року заклали перший камінь.

Омелян Ковч (1884-1944) - український греко-католицький священник-місіонер, капелан Української галицької армії, громадський діяч, патріот, праведник України, блаженний священномученик.

Під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, попри заборону цього окупаційною владою. Звернувся з листом до Гітлера, у якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в’язниці, а в серпні 1943 року — до концтабору «Майданек», де таємно продовжував свою душпастирську діяльність.

Як повідомлялося, у Мюнхені в кафедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці та Святого апостола Андрія Первозваного 18 квітня 2021 року відбудеться інтронізація нового апостольського екзарха Української Греко-Католицької Церкви Німеччини та Скандинавії владики Богдана Дзюраха.

Фото: news.ugcc.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-