Пам’ять Тараса Шевченка вшанували в Казахстані та Киргизстані

Пам’ять Тараса Шевченка вшанували в Казахстані та Киргизстані

Фото
Укрінформ
У Казахстані та Киргизстані пам’ять українського поета та художника Тараса Шевченка вшанували покладанням квітів до пам’ятника Кобзарю, декламували вірші, демонстрували слайди та відео, присвячені його творчості.

Як передає Укрінформ, про це повідомили посольство України в Республіці Казахстан і посольство України в Киргизькій Республіці.

Так, у Казахстані в місті Актау посол України Петро Врублевський спільно з українською громадою поклав квіти до пам’ятника Шевченку, на якому Кобзаря зобразили саме в тому віці, в якому він відбував тут заслання.

 Фото: посольство України в Республіці Казахстан
Фото: посольство України в Республіці Казахстан

«Влітку 1847 р. Тарас Шевченко у 33-річному віці за царським указом Миколи I був засланий до Казахстану в окремий Оренбурзький корпус рядовим солдатом «під найсуворіший нагляд начальства, із забороною писати та малювати». На казахській землі він провів 10 років. Ці роки були найважчими в його біографії, але водночас і дуже плідними. Він зміг не лише реалізуватися як творча особистість, але і яскраво зобразив та оспівав життя казахів», – ідеться в повідомленні посольства у Казахстані.

У Киргизстані посол України Валерій Жовтенко та другий секретар посольства з нагоди 207-річчя з дня народження Шевченка провели зустріч з активом Українського товариства «Берегиня».

Фото: посольство України в Киргизькій Республіці
Фото: посольство України в Киргизькій Республіці

«У рамках заходу члени української громади декламували вірші великого поета, відбулася демонстрація слайдів та відео, присвячених творчості Кобзаря. Перед учасниками заходу виступив Посол», – повідомили в посольстві у Киргизстані.

Нагадаємо, у центрі Риги біля пам’ятника Тарасу Шевченку, прикрашеного прапорами України та Латвії, відбулась урочиста церемонія з нагоди 207-річчя від дня народження Кобзаря. Також урочисті заходи відбулися у ЛитвіПольщіВірменіїПівнічній Македонії, Німеччині, Китаї та Узбекистані. А в італійському місті Флоренція відкрили пам'ятник Шевченку.

Фото: посольство України в Республіці Казахстан

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-