Міжнародна культурно-мистецька акція до Свята Миколая об’єднала українців з 4 континентів

Міжнародна культурно-мистецька акція до Свята Миколая об’єднала українців з 4 континентів

Укрінформ
Товариство зв'язків з українцями за межами України «Україна-Світ» провело 19 грудня онлайн Міжнародну культурно-мистецьку акцію для дітей українського зарубіжжя «До вас їде український Миколай», до якої долучилися маленькі українці з 18 країн на 4 континентах.

Про це повідомляється на сторінці товариства в Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається, український Миколай привіз мистецькі вітання дітям від 32 освітніх закладів в Україні та за її межами. «Бажання зробити яскраве свято об'єднало та згуртувало українців світу!», - зазначили організатори.

У товаристві подякували Національному музею літератури України за гостинну резиденцію святого Миколая, висловили вдячність зірковим гостям і дитячим мистецьким колективам з України та світу за створення святкового настрою в етері.

«Це була чудова нагода ще раз побачитися з колегами з Польщі, Словаччини, Угорщини, Туреччини, Іспанії, Італії, Португалії , США, Нідерландів, Франції, України, Греції, Японії, Естонії, Норвегії, ОАЕ, Австрії, Австралії ... Як прекрасно відчувати, що такі мистецько-освітні ініціативи єднають українців у найвіддаленіших куточках нашої планети, як піднесено на душі від того, що «наша дума, наша пісня не вмре, не загине» у закордонні, там, де б’ється серце українця», - зазначила членкиня Управи Союзу українок Франції, голова філії Міжнародної академії літератури і журналістики Україн­ської школи св. Володимира в Парижі Любов Любчик в Фейсбуці.

Вона додала, що хоча чудовий міжнародний проєкт «До вас їде український Миколай» завершено, «але свято добра й милосердя триває».

Цього року через карантин культурно-мистецька акція відбулася дистанційно в прямому етері в Фейсбуці. Переглянути відео можна за посиланням.

Як повідомлялося, акція «До вас їде український Миколай» проходить з 2005 року за ініціативи Товариства «Україна-Світ» і за підтримки Міністерства культури та Міністерства закордонних справ України.

Читайте також: Українці Угорщини готують подарунки до зимових свят для дітей-сиріт зі Львівщини і Волині

Помічниками Святого Миколая були заступник директора Національного музею літератури України Раїса Сеннікова, керівниця етносекції Товариства Валерія Левківська, заслужений діяч мистецтв України Володимир Гонський та голова секретаріату Товариства «Україна-Світ» Алла Кендзера, які приймали адресовані Миколаю листи з різних куточків світу, повідомляв Голос України.

«Цьогоріч до онлайн-проекту приєдналися українська школа Еллісів в Осло (Норвегія), Українське земляцтво Сілламяе «Водограй» з Естонії, де щорічно проходить «Миколай фест», школа «Мрія» з Барселони (Іспанія), «Українська школа Сан-Франциско» (США), недільна школа у місті Будапешт (Угорщина), школа «Веселка» у місті Ворбюрг (Нідерланди), суботня школа «Престиж» у Римі і навчальний заклад «Квіти України у Бергамо (Італія), Українсько-Португальський ОКЦ «Школа імені Тараса Шевченка» у місті Фару і «Родина» у Лісабоні (Португалія), школа «Ерудит» у Відні (Австрія) та багато інших закладів», - цитує видання Кендзеру.

Вона додала: «Маленькі українці в різних куточках світу: і в Туреччині, в Японії, в далекій Австралії - з нетерпінням чекають Святого Миколая. Це не просто свято подарунків, а й свято українських традицій і звичаїв, які наші земляки бережуть та пропагують».

У святковому ефірі прозвучали листи до Миколая, учасники побачили багато сюррпризів. Зірковими гостями були музичний гурт «Шпилясті кобзарі», народні артисти України Оксана Білозор, Леся Горова, Інеса Братущик, народні ансамблі української музики «Дніпро» і «Роксоланія», дитячий ансамбль «Вишиванка», кандидат філологічних наук, експерт з нематеріальної культурної спадщини Валентина Телеуця та багато інших цікавих людей і колективів.

Як зазначила Телеуця, Святий Миколай — це реальна особа, візантійський єпископ, що прославився своєю щедрістю і любов’ю до дітей. «Тож в рамках проєкту «До вас їде український Миколай» діти ще й вчаться допомагати один одному, турбуватися про друзів. Це ми бачимо із листів, відеороликів, світлин, які надішли в київську резиденцію святого», - додала вона.

Фото: Товариство зв'язків з українцями за межами України "Україна-Світ / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-