Сьогодні – 116-річчя з дня народження українського піаніста-віртуоза Володимира Горовиця

Сьогодні – 116-річчя з дня народження українського піаніста-віртуоза Володимира Горовиця

Укрінформ
116 років тому в Києві народився Володимир Горовиць (1903-1989), вітчизняний піаніст-віртуоз, один із найяскравіших музикантів ХХ ст.

Про це нагадує Укрінформ.

«Критики досить часто порівнювали  Горовіца з Ференцем Лістом. Блискуча техніка, бурхливий темперамент, яскрава емоційність та оригінальність трактування музичних творів робили його виконання неперевершеним», - зазначається у повідомленні.

Володимира Горовиця називають одним із найяскравіших музикантів ХХ ст.

Батько музиканта був відомим київським інженером, який володів електротехнічною конторою, а мати - піаністкою, яка закінчила Київське музичне училище - клас Володимира Пухальського, до якого згодом на навчання привела і свого сина, нагадує Музей української діаспори у Facebook.

Після училища Горовиць закінчив Київську консерваторію, брав участь у так званих «публічних концертах», куди залучали лише найталановитіших учнів. Згодом почав навчатися у легендарного Фелікса Блуменфельда.

До 1925 року гастролював з великим успіхом містами СРСР, а потім емігрував, не уявляючи свого майбутнього в радянській державі. У 1928 році він переїхав на постійне місце проживання до США, де постійно давав концерти.

У роки Другої світової війни Володимир Горовиць провів благодійні концерти, щоб зібрати кошти для армії. Один із виступів приніс рекордну суму – майже 11 млн доларів США.

Наприкінці життя Горовиць із рук Рональда Рейгана отримав найвищу американську нагороду – Медаль Свободи. Від 1962 до 1989 років отримав 25 премій "Греммі". У кількості отриманих нагород він випередив Пола Макартні та Бейонсе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-