У Сіднеї пройшов концерт пам’яті Володимира Івасюка

У Сіднеї пройшов концерт пам’яті Володимира Івасюка

Фото, відео
Укрінформ
Концерт пам’яті українського композитора, поета і виконавця, Героя України Володимира Івасюка відбувся днями у передмісті Сіднею Лідкомбі.

Про це пише видання Вільна думка на своїй сторінці у Facebook.

«В Домі української молоді в Лідкомбі відбувся концерт, присвячений пам'яті Володимира Івасюка», - йдеться у повідомленні.

У рамках заходу Віталій Козменко, Марта Менцінська, Наїни Маркс виконали пісні «Елегія Марії», "Пісня буде буде поміж нас", "Відлуння твоїх кроків" тощо з творчого доробку композитора. Стефанія і Софія Мандзій представили хореографічну композицію на музику Івасюка «Над морем».

Музика композитора "Запроси мене у сни" пролунала у виконанні інструментального дуету у складі саксофону (Гарасим Таранець) і фортепіано (Олена Хенлі).

Відвідувачі концерту також мали можливість познайомитися з живописом української мисткині Наталії Гуденко з Сіднею на виставці її робіт.

Члени батьківського комітету Братської школи парафії ім св Андрія організували частування для гостей вечора.

Серед них були, зокрема, Посол України в Австралії Микола Кулініч з дружиною, голова Союзу українок Австралії (СУА) Люба Квасниця, культурна і громадська діячка, журналістка, одна із засновниць Українського народного ансамблю ім. Володимира Івасюка Марічка Галабурда тощо.

Організаторами концерту пам’яті Володимира Івасюка виступили союзянки відділу ім. Княгині Ольги Союзу українок у Новому Південному Уельсі.

Як відомо, Лідкомб традиційно є осередком українства у Сіднеї, культурним центром місцевої української громади. У Лідкомбі знаходиться центральна українська громадська установа Сіднею - Український народний дім, церква, два зали та дві школи.

Як нагадує Укрінформ, 24 вересня 30 років тому в Чернівцях, на батьківщині композитора, поета і виконавця Володимира Івасюка завершився І республіканський фестиваль української сучасної пісні та популярної музики «Червона рута».

Легендарний фестиваль відкрився 17 і тривав по 24 вересня 1989 року. У святі брали участь понад 600 молодих виконавців, що приїхали з усієї України – Запоріжжя, Криму, Слов’янська, Харкова, Умані, Тернополя, Києва, Вінниці, Луцька, Полтави, Львова, Миколаєва та інших міст і містечок. На небосхилі української музичної культури засяяли нові зірки – Віка Врадій (Сестричка Віка), «Брати Гадюкіни», «Кому вниз», Андрій Миколайчук, Марія Бурмака, Віктор Морозов та багато інших.

Досить швидко, започаткований радянським комсомолом республіканський фестиваль перетворився на загальнонаціональне свято української контр-культури. Тексти пісень, одяг учасників та реакція глядачів цієї музичної феєрії – все вибивалося з правильно-трафаретного уявлення про фестиваль та про українську пісню. Гран-прі фестивалю отримав львів’янин Василь Жданкін. Лауреатами стали Тарас Курчик, Андрій Миколайчук (його пісні «Піду втоплюся» і «Підпільник Кіндрат» стали хітами), Едуард Драч, Віктор Морозов (нині перекладає з португальської та англійської, зокрема переклав романи про Гаррі Поттера), Едуард Панчишин, «Кому вниз», «Брати Гадюкіни», «Сестричка Віка», Марія Бурмака.

На заключному концерті одна з переможниць – Сестричка Віка, заспівала пісню «Ганьба», автором музики і слів до якої був Сергій Кузьминський (Кузя з «Братів Гадюкіних»). Тричі на фестивалі співали «Ще не вмерла…» - майбутній український гімн. Його виконав під кобзу Василь Жданкін. Публіка шаленіла, підспівувала своїм улюбленцям, згодом з’явилися і синьо-жовті прапори.

Чернівецька міліція намагалася переловити порушувачів, потім вимкнула світло і перерубала кабель. СРСР доживав свого віку, Україна стояла на порозі змін і молоді українські музиканти це гостро відчували. Та перша «Червона рута» й дійсно стала чарівною квіткою, що проросла крізь сірий порепаний асфальт радянської дійсності.

Фото, відео: Free Thought / Вільна Думка у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-