У СКУ закликали світ вимагати від Росії звільнення усіх українських політв’язнів та посилити санкції

У СКУ закликали світ вимагати від Росії звільнення усіх українських політв’язнів та посилити санкції

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) привітав повернення українських політичних в’язнів з російських тюрем і закликав міжнародну спільноту вимагати від Росії звільнення усіх українських політв’язнів та посилити санкційний тиск на РФ.

Про це йдеться у заяві на сайті СКУ.

“Ми вітаємо звільнення незаконно засуджених українських громадян і моряків. Ми високо оцінюємо дії Президента Володимира Зеленського, спрямовані на це успішне звільнення, та його подальшу посвяту справі повернення  багатьох українських політичних в’язнів, яких незаконно утримували в російських в’язницях”,  – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Як зазначається, “Україна заплатила високу ціну за свободу своїх громадян, оскільки багато з тих, які повернулися сьогодні до Росії, є  злочинцями у війні Росії проти України та відповідальні за військові злочини та злочини проти людства». «Ми закликаємо міжнародну спільноту притягнути цих злочинців до відповідальності”, - йдеться у заяві. 

У СКУ також звернулися до міжнародного співтовариства із закликом «вимагати від російського уряду негайно звільнити всіх українських політичних в’язнів, які утримуються в російських в’язницях, та негайно застосувати санкції проти російських високопосадовців, відповідальних за ці порушення людських прав».

Світовий конґрес українців висловив «глибоку солідарність і повагу за мужність Олегу Сенцову, Володимиру Балуху та іншим українським політичним в’язням, жертвам репресій брутального російського режиму, який систематично порушує міжнародне законодавство і універсальні людські права та веде агресорські дії проти своїх сусідів». 

Читайте також: СКУ планує обговорити із Зеленським закон про Пласт

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у РФ співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-