Фільм «Міф» відкрив фестиваль «Дні українського кіно у Ризі»

Фільм «Міф» відкрив фестиваль «Дні українського кіно у Ризі»

Фото
Укрінформ
Фестиваль «Дні українського кіно у Ризі» розпочався стрічкою «Міф» про українського співака та воїна Василя Сліпака.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фільм про Героя України, оперного співака та учасника Революції Гідності і боїв на сході України продемонстрували 4 вересня під час офіційного прийняття Посольства України в Латвійській Республіці з нагоди 28-ї річниці Дня Незалежності.

На відкритті заходу до присутніх звернувся Посол України в Латвії Олександр Міщенко, який перш за все подякував керівництву Латвійської Республіки та дружньому народу Латвії за незмінну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України в умовах збройної агресії Росії: допомогу у вигляді гуманітарних вантажів, лікування поранених військовослужбовців, оздоровлення дітей з України, а також прийом на навчання українських військових. Посол України окремо висловив вдячність за прийняту Сеймом Латвії резолюцію щодо визнання депортації кримських татар 1944 року геноцидом.

У своєму зверненні спікер Сейму Латвії, великий друг України, Інара Мурнієце наголосила на продовженні активного міждержавного діалогу та підтримки України в умовах збройної агресії. Також Мурнієце подякувала українським воїнам за те, що вони сьогодні захищають не тільки свою Батьківщину, а й усю Європу.

Перед показом документального фільму «Міф», присвяченого долі українського співака та воїна Василя Сліпака, який загинув, захищаючи Україну, виступили заступник голови Державного агентства з питань кіно Сергій Недзельський та співрежисер стрічки Іван Ясній.

Після перегляду фільму гості мали змогу ознайомитися з фотовиставкою «Світ, який ми захищаємо», яка експонувалася в фойє кінотеатру, а також скуштувати національні українські страви та поділитися враженнями від перегляду фільму «Міф» у неформальній обстановці.

У заході взяли участь взяли: експрезидент Латвії Раймондс Вейоніс з дружиною, віцепрем’єр-міністр та міністр юстиції ЛР Яніс Борданс, начальник штабу Збройних сил Латвії Імантс Зієдіньш, депутат Європарламенту від Латвії Сандра Калнієте, новообраний мер Риги Олегс Буровс, Голова групи дружби Саейму з Верховною Радою України Алдіс Адамовичс, депутати Саейму ЛР нинішнього і попередніх скликань інші латвійські високопосадовці та діячи культури, представники дипломатичного корпусу акредитованого в Латвії, представники громадськості, друзі України із числа латишів, а також представники української громади Латвії.

Захід відбувся у центрі Риги, історичному кінотеатрі «Splendid Palace», де проходять усі головні кінозаходи Латвії.

Читайте також: У Ризі стартували Дні українського кіно

Наступного дня, у четвер, в посольстві України пройшла насичена зустріч українських та латвійських кінематографістів, на якій обговорили поточний стан українського і латвійського кіно, а також перспективи співпраці. З українського боку в зустрічі взяли участь Сергій Недзельський, Іван Ясній, критик та сценарист Сергій Тримбач, заслужений артист України Віктор Жданов, кінорежисер та продюсер Андрій Загданський, кінорежисери Людмила Серебренікова, Олександр Карпіловський, письменниця та художник Світлана Конощук.

З латвійського боку були присутні директор Національного кіноцентру Діта Рієтума, голова спілки кінорежисерів Латвії Єва Романова, керівник асоціації продюсерів Латвії, гендиректор і засновник Ризького міжнародного кінофестивалю Айя Берзіня, продюсер Крістіан Алхімьонок, продюсер Гунтіс Тректеріс, представниця Національного кіноцентру Зігіта Сауліте.

Дні українського кіно триватимуть до 7 вересня.

Фото: Олег Кудрін, Посольство України в Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-