У Вільнюсі відбулося свято до Дня вишиванки

У Вільнюсі відбулося свято до Дня вишиванки

Фото
Укрінформ
Яскраве свято до Дня вишиванки відбулося у Вільнюсі.

Про це повідомляє прес-служба Посольства України у Литві.

«18 травня 2019 року у серці литовської столиці, за ініціативи Громади українців м.Вільнюса та за сприяння Посольства України у Литовській Республіці, відбулося яскраве відзначення Дня вишиванки», - йдеться у повідомленні.

Святкування розпочалося у самому центрі литовської столиці – на Кафедральній площі. Численні учасники заходу пройшли у вишиванках з українськими, литовськими, кримськотатарськими прапорами, прапором Європейського Союзу та українським короваєм. До цієї події коровай особисто виготовив найстарший член громади українців м.Вільнюса Михайло Максим’юк. Хода відбулася центральними вулицями Вільнюса, зокрема, вулицею Пілєс (Замкова), на якій у 1829-1831 рр. жив, навчався і творив Тарас Шевченко.

Учасники заходу також провели флешмоб на Ратушній площі міста та завершили маршрут біля пам’ятника Тарасу Шевченку, де лунали українські народні пісні. Традиційно було виконано пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» на вірші Т.Шевченка.

Того ж дня у рамках Свята вишиванки відбувся концерт народної музики і танцю у Будинку національних громад м.Вільнюса Міністерства культури ЛР за участі дитячого ансамблю народного танцю «Квіти України» (Чернігівська область), вокального тріо «Ореля» (Рівненська область), Тріо бандуристок (м.Херсон), вокалістів з мм.Києва, Дніпра, Полтавської, Хмельницької та Рівненської областей.

Зазначається, що у заходах взяли участь Посол України в ЛР Володимир Яценківський з дружиною Роксоланою, Голова української громади м.Вільнюса Наталя Шертвітєнє, настоятель Української Церкви Пресвятої Трійці м.Вільнюса отець Вінкентій Пелих, Голова громади українців «Карпати» м.Шяуляй Юрій Янчіюк, Радник канцелярії Уряду ЛР у справах релігій та національних меншин Діана Варнайтє, член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Спілки громад литовських татар Адас Якубаускас.

Також були присутні депутат Європейського парламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс, актив української та кримськотатарської громад Литви з дітьми, співробітники Посольства України в ЛР з родинами, представники студентської молоді, школярі, широкі кола литовської громадськості, іноземні та українські туристи, прочани з України, що подорожують Литвою.

Учасниками свята стали українські колективи народної творчості з мм. Києва, Дніпра, Херсона, Полтавської, Чернігівської, Рівненської, Хмельницької областей.

Фото: прес-служба Посольства України у Литві

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-