Сергій Жадан представив свої поезії у Нью-Йорку і поділився враженням про вибори

Сергій Жадан представив свої поезії у Нью-Йорку і поділився враженням про вибори

Відео
Укрінформ
Український поет та письменник Сергій Жадан виступив в Українському музеї у Нью-Йорку з концертом «Жадан і Джаз».

Читання його поезій українською та англійською мовами супроводжували джазові імпровізації у виконанні українського піаніста Фіми Чупахіна та американського джазмена Ентоні Колмана, повідомляє Голос Америки.

"Джаз може все. Джаз – настільки космічна музика, універсальна музика, що може передати будь-яку емоцію і будь-який меседж", - зазначив поет.

Він додав: "Я хочу, щоб аудиторія спробувала впіймати якісь речі, якісь настрої, якісь інтонації. Щоби вона спробувала побачити, наскільки українська поезія може природньо звучати англійською мовою у супроводі місцевих музикантів. Що це частина світової культури, що насправді це не є щось екзотичне".

"Свідок покинутих життів", "бард східної України" – так описують Жадана американські критики. А збірка поезій Жадана «Те, чим ми живемо, те, заради чого вмираємо»в англійському перекладі, нещодавно вийшла друком у США і потрапила до списку рекомендованих літературних новинок The New York Times.

Театральна режисерка Вірляна Ткач, яка разом з Вандою Фіппс переклала поезії Жадана англійською і виступила режисером події, так пояснює, чому поезія Жадана і джаз так гарно поєднуються: "Наші обидва піаністи – дуже сильні імпровізатори, і в такім сенсі Жадан – теж імпровізатор слова, дуже цікавий. І вони слухають його голос, як музику".

За словами Жадана, через свої поезії митець намагається дати голос тим, кого чути не хочуть. Саме через дефіцит почутості люди починають шукати інших каналів зв'язку і теперішня президентська кампанія висвітлила цю проблему, вважає поет.

"Безперечно, у суспільства є цей запит на почутість, на справедливість. Власне з цього всього і почалося все п'ять років тому. Цього бракує, бракувало і за тієї влади, очевидно багатьом українцям бракує цього і сьогодні, тому вони вважають за доцільне каналізувати своє незадоволення вибором отакого…доволі ризикований вибір", - говорить Жадан.

"Багато хто вважає, що розмовляти з опонентом – це ознака слабкості ... Це взагалі дивна така річ на цих виборах, коли спостерігаєш за тим, як намагаються між собою дискутувати опоненти, прихильники двох таборів, і ти бачиш, що вони навіть не вступають у сварку, вони просто говорять у різних реальностях, різних вимірах, вони просто один до одного не докрикуються. Насправді, це – фатально", - переконаний митець.

Серед поезій, які Жадан прочитав нью-йоркській публіці, був і такий уривок вірша "Плеєр":

"Нам залишаться від цілої історії,

від світу, в якому ми жили,

слова та музика кількох геніальних

чоловіків, що марно намагалися нас

усіх застерегти, намагалися щось пояснити,

але нічого не пояснили, нікого не врятували,

лежать на цвинтарях,

і з їхніх геніальних грудних кліток

ростуть тепер квіти й трава".

Вірші про війну і любов, поезію втрати і нового народження знайшли відгук у серцях слухачів. Слухати такі вірші інколи боляче, але також – терапевтично, вважають вони.

"Його голос – єдиний відомий мені, який намагається впіймати і передати божевілля, яким є життя на Донбасі в результаті війни", - говорить глядач Богдан Вітвицький.

"Це важкі вірші, але це та біль, це те, що насправді відбувається в нашій країні", - додає Ірина Антонюк, яка відвідала подію в Нью-Йорку.

Американський поет Боб Голман, який і написав передмову до збірки і працює із Сергієм Жаданом вже не один рік, вважає Жадана мудрим і, водночас по-доброму "божевільним.

"Жадан – це як мудрий старий чоловік, і водночас – справжній божевільний рокер. Його тексти – майстерно написані і універсальні. Він не уникає писати правду, писати про війну, жахіття, біль щоденного життя, але він подає це з такої перспективи, що кожен може відчути зв'язок із цими текстами", - каже Голман.

Вже 20 квітня Сергій Жадан і Фіма Чупахін випустять спільний альбом «Міссіонери», щоби у день тиші можна було почути щось більше за політику.

Відео: Голоса Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-