Гройсман зустрівся з українською діаспорою Словаччини

Гройсман зустрівся з українською діаспорою Словаччини

Фото
Укрінформ
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у рамках візиту до Словаччини 16 квітня зустрівся з представниками української діаспори і підкреслив важливість розвитку української культури та національної ідентичності.

Про це повідомляється на Урядовому порталі.

"Культура та національна ідентичність – речі, які маємо розвивати, як велика країна", – сказав Глава Уряду України на зустрічі з українською діаспорою Словаччини.

За словами Прем’єр-міністра, свою культуру та ідентичність «треба зберігати» і брати приклад з представників української діаспори Словаччини, більшість з яких – діти та онуки українців, які покинули батьківщину десятки років тому.

«Я прихиляю голову перед тими, хто зберіг на відстані від батьківщини свою мову, культуру. Особливо поважаю дітей, які народилися на чужині, але є носіями рідної мови, культури і традицій», - додав Володимир Гройсман.

Зазначається, що на сьогодні у Словаччині проживають близько 8 тис. етнічних українців – вихідців із Центральної та Західної України. Найбільш чисельною та представницькою організацією закордонних українців у Словаччині є Союз русинів-українців. Тут працює Спілка українських письменників Словаччини, є 7 середніх навчальних закладів з вивченням української мови і літератури, у тому числі Об’єднана школа-гімназія ім. Т.Шевченка м. Пряшів з українською мовою навчання, працюють кілька народних ансамблів, друкуються кілька газет, є своя радіостанція.

Володимир Гройсман також повідомив  про результати перемовин з Прем’єр-міністром Словаччини Петером Пеллегріні і доповів, що домовився про надання приміщення для українського культурного центру, а також встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі Братислави.

Український Прем’єр-міністр додав, що українців по світу понад 65 мільйонів. І з усіма ними треба працювати – системно, злагоджено і з розумінням того, що активна і єдина позиція закордонних українців, їх народна дипломатія може не просто допомогти Україні, а бути подекуди ефективнішою за традиційну дипломатію.

«У нас є спеціальна програма підтримки закордонних українців. Її обсяг фінансування становить 100 млн грн. Ми велика країна, і у нас є багато речей, які маємо розвивати – і в політиці, і в економіці, і в культурі. Для мене це не просто слова», - сказав Володимир Гройсман.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-