У польському Катовіце 29 березня відкриють почесне консульство України

У польському Катовіце 29 березня відкриють почесне консульство України

Укрінформ
Почесне консульство України відкриють у п’ятницю, 29 березня, у польському місті Катовіце Сілезького воєводства на півдні Польщі.

Про це власному кореспондентові Укрінформу розповів майбутній почесний консул України в цьому місті Ярослав Вєчорек.

“Урочисте відкриття почесного консульства відбудеться о 17-й годині (18-й годині за київським часом)”,- поінформував Вєчорек.

За його словами, у відкритті планують взяти участь, зокрема, посол України в Польщі, мер міста Катовіце, депутати і сенатори, які представляють регіон у парламенті, генконсул України у Кракові, почесні консули України з інших польських міст.

Майбутній почесний консул України розповів, що хоч не має українського коріння, але дуже емоційно зв’язаний з Україною. За його словами, все починалося 15-20 років з професійних контактів: він як лікар-гінеколог і власник приватної клініки періодично приїжджав в Україну з метою обміну досвідом і співпраці з українськими колегами.

“Згодом це переросло у захоплення Україною, красою її міст, зокрема Львовом”,- зазначив Вєчорек.

Читайте також: У Вроцлаві призначили Уповноважену мера міста зі справ мешканців українського походження

В інтерв’ю Укрінформу посол України в РП Андрій Дещиця раніше повідомляв, що у 2020 році планується відкриття генконсульства України у Вроцлаві, а також почесних консульств у містах Кельце та Катовіце. Він зауважив: якщо найближчим часом вдасться реалізувати ці плани, то залишиться лише два воєводські центри з 16-ти, де немає українських консульських осередків – Білосток й Ольштин на північному сході Польщі.

Посол повідомив, що відкриття нових консульських установ в Польщі обумовлено збільшенням кількості українських трудових мігрантів у Польщі, яких сьогодні приблизно 1,5 млн осіб.

Станом на сьогодні в Польщі функціонує чотири генконсульства (у Гданську, Варшаві, Кракові та Любліні) та 11 почесних консульств в різних регіонах країни.

Фото: Hyser

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-