До Міжнародного дня котів: котики і песики Енді Воргола

До Міжнародного дня котів: котики і песики Енді Воргола

Фото
Укрінформ
Культова постать в історії сучасного мистецтва Енді Воргол, який має українське коріння, запам'ятався насамперед своїми оригінальними яскравими картинами - супи Campbell's, бляшанки Coca-Cola, низка портретів знаменитостей від Мерилін Монро до Єлизавети ІІ.

Водночас він написав кілька десятків портретів котів та віддав у добрі руки чимало кошенят, повідомляє Diaspora.ua на своїй сторінці у Facebook.

«З нагоди Міжнародного дня котів згадаємо серію котячих портретів американського художника українського походження Енді Воргола, якого вважають королем поп-арту і сучасного мистецтва загалом», - йдеться у повідомленні.

Коли Енді ще був дитиною і тяжко хворів, однією з небагатьох його розваг було малювання котів. Мати майбутнього художника Юлія, яка мала великий вплив на формування його особистості, в першу чергу навчила його малювати котів. Та й вдома в них завжди було кілька пухнастиків.

В 1954 році Енді створив альбом «25 котів на ім'я Сем та одна блакитна кішка» (більшість намальваних митцем котів звуть Сем). Цей альбом він часто дарував як бонус разом з кошенятами, яких прилаштовував.

Любов короля поп-арту до котів здавалася безмежною. Однак на початку 1970-х друг Енді Джед Джонсон, вмовив його завести собаку. Це була короткошестна такса Арчі, який супроводжував господаря усюди, навіть на світських заходах. В ресторанах, відвідувати які з тваринами заборонялося, Енді тримав песика на колінях і прикривав його серветкою. А одного разу Енді навіть відмовився летіти до Лондона, щоб не залишати Арчі одного. З часом у Арчі з'явився напарник - Амос.

Серед багатьох виставок робіт Енді Воргола у 1976 році відбулися дві успішні виставки картин тварин - «Енді Воргол: тварини» (Нью-Йорк) та «Коти і собаки Енді Воргола» (Лондон).

Як повідомлялося, Енді Воргол — всесвітньо відомий американський митець українського походження, один із засновників поп-арту та культова постать в історії сучасного мистецтва.  Художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець, колекціонер — він залишив по собі величезний творчий спадок і ще за життя став легендою.

Андрій Варгола, а саме таким було ім’я майбутньої зірки комерційного поп-арту, народився 6 серпня 1928 року в Пітсбурзі, в сім’ї емігрантів першого покоління Ондрея та Юлії Варголів, які були вихідцями з русинського села Микова, що входило на ту пору до складу Австро-Угорщини (нині територія Словаччини). Батько був будівельником, важко працював, але непогано заробляв і заощаджував, тому невдовзі родина купила власний будинок і переїхала в більш престижний район Пітсбурга.

Енді був наймолодшою дитиною  в сім’ї (крім нього були ще два хлопчики) і материним улюбленцем. З дев’яти років Енді Воргол почав відвідувати безкоштовні суботні курси художньої майстерності Інституту Карнеґі (нині Художній музей Карнеґі) і після закінчення школи, в 1945 році, вступив до Технологічного інституту Карнеґі (нині Університет Карнеґі Мелон) на відділення Малювання та дизайну.

рік навчання був для нього надзвичайно складним і його мало не відрахували. Але наполеглива праця й старанність дали гарні результати: Енді отримав 50 доларів премії за найкращу студентську роботу, виконану на літніх канікулах. То були його перші зароблені власною творчістю гроші. Перший скромний успіх надзвичайно позитивно вплинув на самооцінку Енді, й відтоді його творчий потенціал і здібності лише набирали з кожним роком все нових і нових обертів.

Творчість Енді Воргола надзвичайно плідна та різноманітна. Він створив близько 10 тисяч робіт: фотографії, картини, ілюстрації, скульптури, інсталяції, кінофільми, книги. Останнім часом Воргол очолює список найбільш комерційно успішних художників світу. Сумарна вартість проданих на аукціоні його робіт давно перевищила позначку 400 мільйонів доларів, а середні аукційні ціни на його роботи в період з 1985 по 2010 рік виросли в середньому на 3400%. Енді Воргол похований поряд із матір’ю і батьком на греко-католицькому цвинтарі Святого Іоанна Хрестителя у Пітсбурзі.

Фото: Diaspora.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-