Музей-бібліотеку Лесі Українки у Сурамі сподіваються відкрити до 150-річчя з дня її народження

Музей-бібліотеку Лесі Українки у Сурамі сподіваються відкрити до 150-річчя з дня її народження

Фото
Укрінформ
Музей-бібліотеку Лесі Українки у грузинському Сурамі сподіваються відбудувати і відкрити до 150-річчя з дня народження письменниці.

Про це йшлося у рамках урочистостей з нагоди відзначення 148-ї річниці з Дня народження Лесі Українки у Сурамі, які відвідали заступник Міністра культури України Юрій Рибачук та Перший заступник Міністра освіти і науки, культури та спорту Грузії Михеїл Гіоргадзе, повідомляє прес-служба Посольства України в Грузії.

«Учасники урочистостей оглянули будівлю музею-бібліотеки Лесі Українки, в якій наразі проводяться підготовчі до демонтажу роботи. Керівництво українського та грузинського міністерства наголосили на необхідності докласти усіх можливих зусиль, що б на 150-ту річницю з Дня народження Лесі Українки відбулося відкриття новопобудованого музею-бібліотеки українській поетесі, яка є символом дружби культур та міжлюдських відносин України та Грузії», - йдеться у повідомленні.

Юрій Рибачук разом із Михеїлом Гіоргадзе поклали квіти до погруддя Лесі Українки в Сурамі. У церемонії покладання також взяли участь Посол України в Грузії Ігор Долгов, Директор Національного агентства з питань збереження культурної спадщини Грузії Ніколоз Антідзе, Мер Хашурського муніципалітету Гіоргі Гураспашвілі, Голова Товариства Лесі Українки в Грузії Таріел Гоголадзе.

У рамках візиту Юрій Рибачук також відвідав Сурамську публічну школу № 3 ім.Лесі Українки, де ознайомився з куточком-музеєм Лесі Українки та поспілкувався з дитячим культурним гуртком цієї школи. Грузинські учні вразили майстерністю декламації поезії Лесі Українки українською мовою.

Читайте також: У Тбілісі відзначили 148-му річницю від дня народження Лесі Українки

Юрій Рибачук від Міністерства культури України подарував їм картину з «Лісової пісні». Заступник міністра культури України урочисто передав учасникам культурного гуртка національні українські костюми для подальшого збереження української культури в Сурамі. Вбрання було пошите спеціально для учасників культурного гуртка Факультетом Філології Львівського національного університету ім.Івана Франка.

Як повідомлялося, Україна і Грузія у січні 2019 року домовилися про подальші кроки щодо відновлення будівлі музею-бібліотеки Лесі Українки в грузинському містечку Сурамі.

Читайте також: Україна і Грузія домовилися про заходи щодо відновлення музею Лесі Українки в Сурамі

Музей Лесі Українки в Сурамі становить житловий будинок, де кілька останніх років мешкала Леся Українка з чоловіком Климентом Квіткою. Тут вона перебувала за порадою лікарів, що пропонували для поліпшення стану письменниці південний клімат. У Сурамі 1 серпня 1913 року обірвалося життя видатної української поетеси.

Музей створений 1952 завдяки допомозі грузинського письменника Георгія Леонідзе. Поруч із музеєм встановлене погруддя Лесі Українки.

Фото: сторінка Посольства України в Грузії у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-