У Баварії відбувся фестиваль на вшанування пам’яті онуки Ярослава Мудрого

У Баварії відбувся фестиваль на вшанування пам’яті онуки Ярослава Мудрого

Фото
Укрінформ
У Баварії відбувся 60-й Фестиваль Блаженної Едігни, яка була онукою Ярослава Мудрого. 

В урочистостях зі вшанування її пам’яті взяли участь представники Генерального консульства України в Мюнхені, повідомляє прес-служба Генконсульства.

«Генеральний консул України в Мюнхені Юрій Ярмілко разом з дружиною та працівниками Генконсульства відвідав урочисті заходи в селищі Пух (Баварія) з нагоди вшанування пам‘яті Блаженної Едігни», - йдеться у повідомленні. 

Юрій Ярмілко привітав присутніх з 60-м ювілеєм Фестивалю Блаженної Едігни та зачитав вітальне слово Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна на адресу учасників дійства. Генконсул також подякував Баварії за надійну підтримку України на євроінтеграційному шляху, висловивши переконання, що українсько-баварські відносини лише міцнішають з року в рік.

Важливим результатом участі української делегації у заході стало започаткування партнерства між заповідником «Софія Київська» та Товариством Блаженної Едігни селища Пух. Його метою є збереження та популяризації спільної історичної та культурної спадщини, а також обміну досвідом щодо залучення громад до цієї діяльності. Символічним моментом вечора стало вручення Голові товариства Блаженної Едігни Едігні Келлерманн видання факсимільного типу "Реймського Євангелія".

Нагадується, що "Реймське Євангеліє" - це найдавніша збережена вітчизняна книга з бібліотеки Ярослава Мудрого у Софії Київській. За однією з історичних гіпотез,  унікальну пам’ятку доби Київської Русі-України до Франції привезла київська княжна Анна Ярославна, яка близько 1050 р. вийшла заміж за короля Генріха І Капетінга, а дорогоцінна книга увійшла до її посагу. Існують історичні свідчення, що на ній під час коронацій присягали французькі королі.

Як повідомляє Вікіпедія, Свята Едігна (1055 - 26 лютого 1109) - блаженна римо-католицької церкви та Української греко-католицької церкви. Дочка короля Франції Генріха І та Анни Ярославни, онучка Великого князя Київського Ярослава Мудрого.  

За однією з версій, близько 1074 р. дев'ятнадцятирічна Едігна втекла з королівського двору, відмовившись від примусового шлюбу. Мала намір дістатися Русі, Києва, про які так багато чула від Анни Ярославни. Дорогою побачила пророчий сон, через який зупинилася поблизу с. Пух у Баварії, що за 30 км від сучасного міста Мюнхен (Німеччина), і оселилася у стовбурі старої липи. У ньому Едігна прожила як черниця понад тридцять років. Вона навчала дітей читанню і письму, долучала до християнських цінностей, отримала дар цілительства. Слава про неї поширилась по всій Баварії.

Ще при житті Едігни біля липи збудували храм, в якому блаженну потім поховали. Померла онука Ярослава 26 лютого 1109 року. Вдячні селяни поховали її у вівтарі церкви.

Свого високого походження Едігна нікому не відкривала, воно стало відоме лише після її смерті. У 1600 р. римо-католицька церква проголосила Едігну блаженною.

Фото: прес-служба Генерального консульства України в Мюнхені, сторінка Generalkonsulat der Ukraine in München у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-