Родина американського дипломата створила пряникову Софію Київську

Родина американського дипломата створила пряникову Софію Київську

Відео
Укрінформ
Родина американського дипломата Джорджа Кента створила Софійський собор з імбирного печива і присвятила його об’єднанню українських церков.

Про це йдеться у відеосюжеті на сайті Голосу Америки.

«У родині американського дипломата-високопосадовця Джорджа Кента та його дружини Веліде творення пряникових шедеврів стало традицією, де у процес задіяні усі члени родини. Цього року Кенти сконструювали Софійський собор і присвятили своє творіння об’єднанню українських церков», - йдеться у відео. 

"Солодкі купола, вікна з карамелі. Богдан Хмельницький з присмаком гвоздики. Імбирна Софія постала у своїй повній різдвяній красі в оселі родини Кентів у передмісті Вашингтона. Над втіленням архітектурного проекту у життя сім’я працювала місяць", - розповідається в сюжеті.

Для першокурсника Гарварда Георгія Софійський собор – солодкі спогади дитинства. Три роки в середині 2000-х родина дипломата Джорджа Кента жила в Україні поблизу Софії. Хлопець каже, що має якійсь особливий зв’язок із цим місцем, особливо під час Різдва.

Софійський собор у Кентів – проект ювілейний, десятий. Навколо ідеї відтворення Софії Київської Веліде кружляла давно, але каже: щось її зупиняло. «Цього року щось змінилося, і я нарешті була готова. Можливо, це Томос, може щось інше – ми про це не думали. А, можливо, у тому було якесь провидіння».

«Відразу після того, як ми закінчили роботу над Софією, Українська православна церква отримала незалежність від Московського патріархату. Зроблена у той день фотографія українського патріарха перед Софійським собором з усіма монахами виглядала так само, як фігурки на нашому проекті. Коли з’явились новини про Томос, ми виставили фотографію, і люди питали: як ви так швидко це зробили?», - розповідає Георгій.

У попередні роки з духовки господині - народженої в Узбекістані кримської татарки Веліде -  вийшли Лаоський храм, Вашингтонський Капітолій, Ханський палац у Бахчисараї, Андріївський узвіз. І Михайлівський собор, на створення якого Веліде надихнув перегляд документального фільму про Революцію Гідності. «А Коли ми зробили Ханський палац у Бахчисараї у 2014 році, в цьому був політичний меседж про Крим», - каже Георгій.

Нарешті після місяця копіткої роботи - урочиста презентація. Різдвяна імбирна вечірка у Кентів збирає аншлаг. Після свят пряникову Софію Київську, як і Михайлівський собор, буде передано українському Посольству у США.

Відео: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-