На форумі у Філадельфії показали фільм про українських емігрантів

На форумі у Філадельфії показали фільм про українських емігрантів

Укрінформ
У Філадельфії на форумі товариства "Свята Софія" в США показали англомовний фільм "Українська різдвяна історія", знятий у 1979 році, про життя українських іммігрантів в Америці у післявоєнні роки.

Про це повідомляє прес-служба товариства "Свята Софія" в США у Фейсбуці.

"1 листопада на форумі Релігійного товариства українців католиків "Свята Софія" США й Осередку праці Наукового товариства ім. Шевченка у Філадельфії відбувся показ англомовного фільму "Українська різдвяна історія". Знятий 1979 року компанією "К-Ю ТАР", він розповідає історію української родини післявоєнних іммігрантів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у ролі коментаторів фільму виступили директор проекту, професор Університету Ля-Саль Леонід Рудницький, виконавець ролі Енді Ілля Лабунька та режисер фільму Марко Тарнавський. Зокрема, Рудницький розповів передісторію створення стрічки наприкінці 1970-х років на базі тогочасного Коледжу Ля-Саль. Він зазначив, що "Українська різдвяна історія" мала на меті розповісти американському суспільству про життя численної української діаспори, історія якої у той час була майже невідомою широкому загалу. За його словами, тоді фільм справив велике враження на багатьох людей: його показували в Нюарку, Чикаго, Філадельфії, Канзас-сіті та інших містах США.

У свою чергу, Ілля Лабунька поділився своїми спогадами про зйомки фільму. Він наголосив, що на стрічку варто дивитися з перспективи часу, адже "Історія" була продуктом свого періоду. Сам фільм він назвав просвітницьким, оскільки в ньому розповідалося про малознану Україну, її історію, культуру, традиції. 

Фільм "Українська різдвяна історія" розповідає про українську родину, яка у післявоєнні роки емігрувала до США. Майк, успішний агент талантів у Нью-Йорку, українець за походженням, отримав листа від своєї матері у Філадельфії про те, що його батько смертельно хворий. Майк давно віддалився від свого тата і від української спільноти загалом. Що більше, батько відмовився від нього, але зваживши на серйозність ситуації, молодик вирішив повернутися до Філадельфії. Він приїхав додому напередодні Різдва; мама і молодший брат Енді зустріли Майка з радістю, але батько, котрий не міг пробачити синові його антиукраїнських поглядів, прийняв достатньо холодно. Енді захоплювався своїм старшим братом і прагнув бути на нього схожим. На цьому фоні розгорівся новий конфлікт між батьком і старшим сином, а його лейтмотивом послужило життя української спільноти. Однак передріздвяна атмосфера та приготування до Свят зачепили і Майка. Він пригадав життя громади й очима дорослої людини поглянув на українські традиції та культурні переваги, які людина черпає в середовищі цієї громади. Врешті, він усвідомив свою помилку, коли вирішив залишити спільноту. Йому також вдалося переконати батька в тому, що він повинен самостійно будувати життя. У фінальній сцені фільму батько і син дійшли згоди.

Загалом, у фільмі порушується широкий спектр проблем, серед яких — конфлікт поколінь, асиміляція, комплекс меншовартості й інші.

Фото: Товариство "Свята Софія" США

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-