У Данії та Швеції пройшли акції до 85-х роковин Голодомору

У Данії та Швеції пройшли акції до 85-х роковин Голодомору

Фото, відео
Укрінформ
У Данії та Швеції відбулися міжнародні акції "Запалімо свічку пам’яті!" в рамках вшанування жертв Голодомору в Україні 1932-33 років.

Про це повідомляють прес-служби українських диппредставництв у цих країнах.

За інформацією посольства України у Данії, українські дипломати спільно з українськими організаціями в країні ("Ластівка", "Файно", "Збережи Україну", "Допомога українським дітям", "Українська спортивна спілка" тощо) організували та провели меморіальні заходи зі вшанування загиблих під час трагічних подій.

Зокрема, під час акції "Запалімо свічку пам’яті!", яка проходила у м.Рандерс, порох греко-католицької церкви Копенгагена о.Василь Тихович пом’янув імена 85 дітей з Дніпропетровської області, які загинули від голоду. Також учасники заходу, в тому числі і діти з українських шкіл Данії, провели поминальну ходу.

Крім цього, у культурному центрі в Рандерсі відкрилася фотовиставка "Голодомор в Україні 1932-33 рр." та відбулися тематичні покази і обговорення документальних фільмів: "Таємний сталінський геноцид" за книгою лауреатки Пулітцерівської премії Анн Апельбаум "Червоний голод", "Малколм Магерідж: роздуми про сталінський Радянський Союз та Голодомор", "Жнива розпачу", "Голоси свідків". 

Водночас, згідно із повідомленням прес-служби посольства України в Королівстві Швеція, у Стокгольмі в церкві Lidingö kyrka відбулася літургія та поминальна панахида за жертвами голодоморів за участі українських громад країни.

Під час заходу, який відбувся за ініціативи Української жіночої організації в Швеції, було згадано імена 85-ти загиблих дітей, які загинули у роки Великого Голоду.

Як зазначили у посольстві, протягом листопада у Швеції відбудуться також інші заходи із вшанування пам’яті жертв Голодомору – геноциду українського народу.

Як повідомляв Укрінформ, метою акції, яка стартувала за 85 днів до Дня пам’яті жертв Голодомору – 24 листопада 2018 року, є об’єднання українців усього світу і громадян інших країн у пам’яті про один з найбільших злочинів в історії людства ХХ століття, щоб застерегти його від повторення подібних геноцидів у майбутньому, та щоб засвідчити свою пам'ять.

Публічний захід продовжується щодня, в іншому місті, в іншій країні світу – загалом у 85 місцях. Завершиться він у місті Києві, 24 листопада 2018 р., на День пам’яті жертв Голодомору.

Фото: denmark.mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-