УПА vs Червона армія: кого більше

УПА vs Червона армія: кого більше "визнають" українці

Опитування
Укрінформ
У центральних регіонах України 45% українців підтримує визнання ОУН-УПА борцями за незалежність України, на заході країни - 80%.

Про це йдеться в результатах опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного до Дня захисника України.

"Найбільше тих, хто підтримує визнання ОУН-УПА  борцями за незалежність України, - на Заході (80%). У Центрі таких респондентів 45%. Тих, хто має протилежну думку, найбільше серед жителів Півдня та Сходу (відповідно 52% і 46%). Відносно більше тих, хто підтримує ідею визнання ОУН-УПА серед чоловіків, більш заможних та осіб з вищим рівнем освіти", - зазначають у організації.

Також 56% респондентів позитивно ставляться до ідеї примирення воїнів Радянської армії та ОУН-УПА. 22% висловили протилежні міркування, ще 23% вагалися з відповіддю. Найбільше тих, хто позитивно ставиться до примирення, на Заході (70%), а найменше - на Сході (40%). 

Серед прихильників визнання ОУН-УПА захисниками України79% опитаних погоджуються з ідеєю примирення. Водночас серед тих, хто не підтримує ідею визнання національно-повстанського руху, таких 36%.

"Абсолютна більшість респондентів (82%) погоджується з тезою про те, що під час Другої світової війни воїни Радянської армії захищали свою Батьківщину. Проте порівняно з минулими роками їхня кількість дещо менша (у 2017 - 90%, 2012 - 96%). 51% опитаних згодні з тезою про те, що під час Другої світової війни воїни ОУН-УПА захищали свою Батьківщину", - відмітили у "Рейтингу".

Читайте також: В Укрінформі відкриють виставку про боротьбу УПА

Крім того, рівень підтримки тези про те, що під час Другої світової війни воїни ОУН-УПА захищали Батьківщину, такий же як і минулого року (порівняно з 2012 зріс у 1,5 разів).

Як відмітили соціологи, прихильників тези, що воїни ОУН-УПА захищали свою Батьківщину, найбільше на Заході, найменше - на Півдні та Сході.

Опитування проводилось серед населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів, методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

Соцопитування проводилось у період з 27 вересня по 4 жовтня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-