Українка показала, як виглядає новорічний стіл в Японії
Про це Gazeta.ua повідомила киянка Ольга Даншина, яка живе в Токіо.
"Святковий стіл Нового року прикрашає osechi ryori. Це традиційний набір страв, кожен з яких має символічне значення, - розповідає українка. - Наприклад, рибний рулет kamaboko складається з червоної і білої риби, колір і форма якої нагадує сонце – головний символ Японії. Ікра оселедця kadzunoko - це побажання дітей, водорості kombu означають радість, чорні соєві боби – здоров'я, червоний морський лящ тай – побажання благ у новому році. Сушені сардини tadzukari, приготовані в соєвому соусі, символізують рясний урожай".
За словами Ольги, осечі подається в спеціальній 2-х або 3-х поверховій коробочці. Іноді кількість страв досягає більше дюжини і кожна вимагає особливого приготування.
"Тому все частіше господині вважають за краще замовляти готові набори в спеціалізованих магазинах або супермаркетах. Вже в листопаді магазини розвішують рекламу, яка запрошує замовити осечі до новорічного столу. Ціна варіюється від 100 до 300 доларів за набір", - додає вона.
За її словами, найбільш розповсюдженою розвагою в перші дні Нового року вважається mochitsuki. Це традиційна церемонія приготування коржів з клейкого рису.
"Варений рис товчуть дерев'яним молотом у спеціальній ступі. Часто для цього збирається вся родина або навіть округ. Працюють по двоє – один товче рис, другий змочує його водою і перемішує. Всі бажаючі можуть взяти участь. Коржики не мають яскраво вираженого смаку, тому їх умочують в спеціальний цукор або їдять з начинкою з солодких бобів", - розповіла киянка.
Фото: Ольга Даншина