Українського козака зі США поховали на рідній Рівненщині

Українського козака зі США поховали на рідній Рівненщині

Укрінформ
Головний отаман Українського вільного козацтва (УВК) діаспори Петро Ващик помер у США від страшної недуги. Його поховали у рідному селі Корчів’я, що у Костопільському районі (Рівненська обл.).

Про це йдеться на сайті Костопільської РДА.

"Костопільський козак Петро Ващик, режисер, журналіст, музикант, який володів різними музичними інструментами, композитор і поет, талановитий виконавець власних пісень. Як борець за незалежність України у ХХ столітті зробив вагомий внесок у становлення та розбудову нашої держави. Ще на початку 90-х вступив до лав Українського Вільного Козацтва (УВК). Із 2006 року він – Головний Отаман, генерал-хорунжий УВК діаспори", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Петро Ващик, проживаючи в Сполучених Штатах, доклав чимало зусиль для ознайомлення світу з Україною, її історією та сьогоденням.

"(Він - ред.) організовував зустрічі, виставки художніх робіт українських дітей, разом із дружиною Тамарою та донькою Оксаною проводив благодійні концерти та інші акції зі збору коштів, у тому числі – для учасників бойових дій на Сході України", - повідомляють в районній адміністрації.

У 1992 році Петро Ващик взяв участь у першій козацькій морській експедиції довкола Європи на козацькій чайці "Пресвята Покрова" з нагоди першої річниці незалежності України.

У 2000 році помічником капітана на борту вітрильника "Батьківщина" здійснив історичний океанський перехід "Україна – США: із ІІ у ІІІ тисячоліття" в рамках Всесвітнього фестивалю "Вітрила – 2000".

У скрутні для Батьківщини часи Петро Ващик щоразу відгукувався на її поклик, тож під час революційних подій 2004–2005 та 2014 років відстоював на Майдані Незалежності гідну Україну. При цьому, разом зі своїми синами Богданом і Тарасом відправляли на Донбас гуманітарну допомогу, наголошується у повідомленні.

Петро Ващик – автор двох поетичних збірок: "Зоряні вітрила" (2001) та "Повертайтесь, синочки, живими" (2016). Останню передав хлопцям на фронт, "щоб підтримати в них дух переможців".

Як сказано у повідомленні, 23 червня на кладовищі села Корчів’я поховали українського козака діаспори Петра Ващика.

Фото: Народні блоги (справа Петро Ващик)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-