Україна могла би надати у МКС подання за руйнування культурної спадщини - юристка

Україна могла би надати у МКС подання за руйнування культурної спадщини - юристка

Укрінформ
Україна могла би надати у Міжнародний кримінальний суд (МКС) подання за фактом руйнування української культурної спадщини.

Про це на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила юристка Регіонального центру прав людини Дарина Підгорна.

«У нас є прекрасна можливість подати до МКС за фактом скоєння того ж самого злочину проти людяності, або воєнного злочину, за фактом руйнування культурної спадщини. Це може бути по кейсу Херсонесу, по кейсу Маріупольського драмтеатру тощо. Це реально зробити, і є можливість це зробити. Єдине, що потрібне - політична воля. Має бути певний стимул правоохоронних органів до такого подання, до формування таких кейсів, до передачі таких даних», - зазначила вона.

На її думку, МКС є поки що єдиною інституцією, яка теоретично може допомогти Україні відновити справедливість щодо культурних цінностей та культурної спадщини української держави.

Читайте також: Культура є одним з головних каналів донесення правди про російську війну - МКІП

«Усе-таки МКС - це практично єдина інституція, яка може реально притягнути зловмисника до відповідальності за те, що відбувається, стягнути з нього компенсацію у рамках своїх механізмів, і це вже відбулося у його історії. Це - справа щодо руйнування мавзолеїв у Тімбукту», - поінформувала юристка.

Як повідомляв Укрінформ, український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що Міжнародний кримінальний суд міг би висунути звинувачення президенту РФ Володимиру Путіну щодо жертв насильницьких зникнень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-