Від початку війни РФ знищила на Луганщині 31 пам’ятку культурної спадщини

Від початку війни РФ знищила на Луганщині 31 пам’ятку культурної спадщини

Фото
Укрінформ
У Луганській області понад три десятки пам’яток історичної та культурної спадщини зруйнували росіяни від початку повномасштабного вторгнення.

Про це Луганська обласна військова адміністрація повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Сьогодні, 18 квітня, відзначається міжнародний день пам’яток та визначних місць. Але замість того, аби зберігати та збирати туристів навколо наших історичних та культурних перлин, ми змушені фіксувати їх руйнування росіянами. Наразі з відкритих джерел маємо інформацію про пошкодження або знищення 31 пам’ятки культурної спадщини у Луганській області", - йдеться в повідомленні.

Зокрема унікальна Іллінська церква 1861 року в селі Варварівка Кремінського району пошкоджена ворожими снарядами.

Пам’ятка Бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська - історичний особняк, в будівлі якої працював ліцей № 17 - знищена повністю. У будівлю одного з корпусів прицільно влучив російський снаряд. Вогонь ущент знищив понад столітню пам’ятку, вціліли лише стіни.

Катерининська церква у місті Щастя. Особливою реліквією цього храму є унікальна мозаїчна плитка на підлозі. За місцевими легендами, мозаїку намагалися зірвати та привласнити собі радянські чиновники, але при таких спробах плитка кришилася.

Під час Другої Світової війни територія навколо церкви була понівечена вибухами, але до храму не потрапив жоден снаряд. А понівечили храм уже росіяни – артилерійськими обстрілами, наприкінці лютого 2022 року.

Читайте також: Через російську агресію в Україні пошкоджені 872 культурні памятки

Постраждав Палац культури хіміків у Сєвєродонецьку, Луганський обласний театр і ще десятки будівель, які офіційно були визнані пам’ятками культурної спадщини.

Як повідомляв Укрінформ, на Одещині пошкоджені 123 культурні пам’ятки, з них 18 - національного значення.

Фото: Луганська обласна державна адміністрація

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-