Росіяни знищили й пошкодили в Україні 1974 об’єкти культурної інфраструктури

Росіяни знищили й пошкодили в Україні 1974 об’єкти культурної інфраструктури

Укрінформ
В Україні 1974 об’єкти культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через повномасштабну російську агресію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

“Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії. Так, станом на 25 березня 2024 року збитків зазнали 1974 заклади культури (в тому числі заклади культури, підпорядковані МКІП та іншим ЦОВВ) без урахування пам’яток культурної спадщини, із них 321 – знищені (16,3%)”, - йдеться у повідомленні.

Загальні втрати закладів культури державної форми власності становлять 29 одиниць (9,8%), комунальної форми власності - 1945 (6%).

За інформацією, наданою обласними та Київською міською військовою адміністраціями, протягом березня були пошкоджені 28 закладів культури. Загалом найбільше постраждали об’єкти в Харківській, Донецькій, Сумській, Чернігівській та Миколаївській областях.

Читайте також: МКІП формує кадровий резерв для деокупованих територій - Карандєєв

Також врахована уточнена інформація щодо закладах, які раніше зазнали руйнувань, та які розташовані на тимчасово захопленій території або території активних бойових дій, зокрема у Донецькій області.

Окрім того, відбулися повторні влучання у вже пошкодженні об’єкти, як-от у Донецькій, Сумській, Харківській, Херсонській областях та в Києві.

З початку повномасштабного вторгнення найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

У МКІП зазначили, що найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, яку пошкодила чи зруйнувала РФ, є клубні заклади (48,2% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків).

Читайте також: ЮНЕСКО ухвалило програму надзвичайної допомоги Україні

Загалом зазнали пошкоджень чи руйнувань: 951 клуб, 705 бібліотек, 151 заклад мистецької освіти, 114 музеїв та галерей, 36 театрів, кінотеатрів та філармоній, 14 парків, зоопарків, заповідників, 3 цирки.

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти (мистецькі школи і коледжі) у 280 територіальних громадах (19,1 %) у Вінницькій (3,2% від загальної кількості територіальних громад в області), Дніпропетровській (19%), Донецькій (83%), Житомирській (17%), Закарпатській (2%), Запорізькій (36%), Київській (27,1%), Кіровоградській (2%), Луганській (46,2%), Львівській (4,1%), Миколаївській (44,2%), Одеській (9%), Полтавській (2%), Сумській (54,9%), Харківській (55,4%), Херсонській (43%), Хмельницькій (17%), Черкаській (6,1%), Чернігівській (47,4%) областях та Києві.

У МКІП зазначили, що станом на кінець березня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей залишаються тимчасово захопленими росіянами. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали під час бойових дій та захоплення.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпропетровській області внаслідок обстрілу пошкоджені будинок культури та гімназія.

Фото: Viacheslav Chaus. Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-