Перший фестиваль документального кіно Cinema for Victory визначив переможця

Перший фестиваль документального кіно Cinema for Victory визначив переможця

Фото
Укрінформ
Переможцем першого в Україні національного фестивалю документального кіно Cinema for Victory, на якому представили фільми, зняті під час війни, стала стрічка Алана Бадоєва «Довга доба».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У національному центрі Український Дім у четвер відбулася урочиста церемонія нагородження переможців кінофестивалю, який тривав сім днів – з 23 по 29 лютого. Він проходив за підтримки Президента України та з ініціативи Держкіно.

«Довга доба» - ця картина є однією з моїх фаворитів з усіх знятих за останні роки, які я побачив, не тільки документальних, а й ігрових. Це картина, в якій немає оператора-постановника, бо оператором виступив український народ і герої картини», - наголосив член журі Сергій Михальчук, який оголошував переможця.

Церемонія закриття першого в Україні національного фестивалю фільмів, знятих під час російсько-української війни / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Творці «Довгої доби» під час нагородження підкреслили, що для них це була дуже важлива робота, але найголовніше, що вони хочуть подякувати героям стрічки і всім 12 тисячам людей, які змогли поділитися для створення цього фільму найінтимнішими моментами свого життя під час повномасштабної війни від самого її початку. Всю суму призу команда фільму передасть до Благодійного фонду Future for Ukraine, створений українцями для українців.

У номінації «Глядацький вибір» фестивалю документального кіно Cinema for Victory переміг фільм «Терикони» (режисер Тарас Томенко).

Також журі визначило призову «сімку» фільмів, до якої увійшли:

«Незавершений Політ» (режисер Микола Короткий), «Авіапрорив. На Азовсталь. Небо» (автор документального циклу Артем Шевченко), «Форма Вогню» (режисер Василь Київський), «Область Героїв» (автор, продюсер Олексій Комаровський), «Йди За Мною» (режисер Любомир Левицький), «Проникаюче Світло» (режисер Володимир Клюєв), «Володарі Неба. На Межі» (режисер Максим Хотіленко).

Читайте також: Зеленський: Історії трагедій цієї війни будуть на мільйонах екранів, а отже, - у мільярдах сердець

У відеозверненні до учасників церемонії нагородження член журі, американський актор та кінорежисер, лауреат премій «Оскар» Шон Пенн сказав, що мав можливість бачити кожну з одинадцяти документальних стрічок, які були запропоновані до показу, і кожна з них укріпила його любов і замилування українським народом.

«Я не можу навіть уявити собі ту силу, міць і хоробрість, яка характеризує ваш народ. І я дякую за запрошення до участі у цьому фестивалі. Це так подібно до того, що ви всі, як один, стоїте кожного дня за свободу своєї держави. Кожна зі стрічок є індивідуальною, і це нагадує людські серця, які є в єдиному ланцюзі. Ми бачимо хоробрих воїнів – ми бачимо хоробре кіно. Сподіваюся, що кожен з цих документальних фільмів стане своєрідною капсулою часу і джерелом натхнення для прийдешніх поколінь. Це все вже являє собою велику історичну людську перемогу українського народу», - заявив Пенн.

Читайте також: Кінофестиваль Cinema for Victory через велику кількість учасників продовжили на тиждень

Кінофестиваль Cinema for Victory зосереджується на стрічках, які документують воєнні злочини росіян, фіксують свідчення про війну через реальні історії українців. Програма фестивалю включала 20 фільмів конкурсної та позаконкурсної програм, які пройшли технічний відбір. У Держкіно зазначили, що Cinema for Victory проводиться винятково за рахунок позабюджетних коштів, і висловили особливу подяку за підтримку CORE (Community Organized Relief Effort) - міжнародній гуманітарній організації, яка функціонує в Україні з початку повномасштабного вторгнення та заснована Шоном Пенном і Енн Лі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-