У Львівській опері покажуть виставку скульптур та театралізоване музичне дійство

У Львівській опері покажуть виставку скульптур та театралізоване музичне дійство

Укрінформ
До других роковин повномасштабного вторгнення у Львівській національній опері відкриють виставку скульптур «Крихкість життя» сучасного українського митця Ігоря Гречаника та покажуть театралізоване музичне дійство «Псальми війни» Євгена Станковича.

Про це Укрінформу повідомила пресслужба Львівської національної опери.

«Війна проходить крізь всю історію України – війна за самостійність, самодостатність, незалежність. Війна червоною кривавою ниткою пронизує тло нашого життя, крізь ту вишивану дорогу українського народу, – то приховано, на рівні підсвідомості, поринаючи в коріння, в чорноземи, то виринаючи на поверхню кривавим струменем, як зараз, проходячи по долях мільйонів українців», - зазначив Гречаник.

Роботи, представлені на виставці, належать до серії, що створювалась після початку російсько-української війни в 2014 році, а найактуальніші – напередодні та з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Унікальна експозиція, за словами її автора, про драму життя людини та його швидкоплинність. Про те, який обмежений час відводиться людині на життя, на пізнання світу та самого себе. Вся ця драма відбувається на фоні трагедії страшної війни, посилюючи найболючіші аспекти.

Читайте також: У Національній філармонії 24 лютого відбудеться концерт «Україна незламна»

На виставці будуть представлені прозорі дротяні скульптури, в яких взаємодіють форма та вільний простір, світло та лінія, тінь та рефлекси. Скульптор зазначає, що будь-яка скульптура, об’єкт – це форма, що окреслюється світлом, своєрідний образ світла. В прозорих дротяних скульптурах ми можемо побачити, як цей образ світла розкладається на різні елементи, атоми відчуття, сенси, демонструючи глядачеві всю складність взаємозв’язків оточуючого простору і ефемерність матеріального.

Офіційне відкриття виставки відбудеться 24 лютого о 16:30 у фоє театру. Вона триватиме до 24 березня.

Також в цей день у Львівській опері представлять композицію «Псальми війни» на музику Євгена Станковича та лібрето Василя Вовкуна для хору та оркестру. В театрі наголошують, що це спроба максимально наблизитись до реальних подій, які українці переживають сьогодні. Складні, але потрібні емоції, які виникають під час вистави мають згуртувати українців у спільній боротьбі проти ворога.

Читайте також: Два роки війни: Київський симфонічний оркестр дасть концерти у Німеччині

Як повідомляв Укрінформ, прем'єра театралізованого музичного дійства «Псальми війни» Євгена Станковича, яка в музиці передає події війни та емоції сьогодення для наступних поколінь відбулася у Львівській опері 14 жовтня. Ідея написання твору належить Євгену Савчуку, а керівником проєкту виступив генеральний директор Львівської національної опери Василь Вовкун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-