Італія виділить €45 мільйонів на відбудову історичного центру Одеси

Італія виділить €45 мільйонів на відбудову історичного центру Одеси

Укрінформ
Італія виділить 45 мільйонів євро на відбудову історичного центру Одеси, пошкодженого внаслідок війни.

Як передає Укрінформ, про це було зазначено під час зустрічі т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва зі спеціальним посланником міністра закордонних справ Італійської Республіки Давіде Ла Чечіліа та другим секретарем, консулом Посольства Італійської Республіки в Україні Стефано Мозером, повідомляє пресслужба МКІП.

Зазначається, що сторони обговорили проєкт відбудови історичного центру Одеси, пошкодженого внаслідок війни.

Під час зустрічі Давіде Ла Чечіліа поінформував щодо плану відновлення Одеси. За його словами, проєкт містить три частини: реставрацію Спасо-Преображенського кафедрального собору, захист та цифровий облік 52 об’єктів культурної спадщини, що увійшли до Списку світової спадщини ЮНЕСКО під загрозою, а також розробку майстер-плану для міста, що міститиме рекомендації стосовно розвитку Одеси та залучення інших фондів та країн-партнерів до відновлення.

Він додав, що цей план розрахований на три роки, а його загальна вартість становитиме 45 млн євро.

«Щодо Спасо-Преображенського собору, першим кроком є відновлення даху, а також закриття вирви, що залишилася від ракети. Ці роботи ми плануємо здійснити до початку зими 2024 року. Вже виділено пів мільйона євро на реставрацію даху. Загалом на відновлення церкви ми плануємо спрямувати 2 млн євро», — сказав Давіде Ла Чечіліа.

За його словами, допомогу в реалізації плану відновлення може надати ЮНЕСКО. Зокрема планується залучення українського представництва організації та створення наглядової ради за участі італійських й українських інституцій, а також ЮНЕСКО.

Зі свого боку Карандєєв подякував партнерам за ініціативу. Він зауважив, що ідея створення спільної наглядової ради є актуальною, оскільки це зумовить системну реалізацію плану реставрації.

Водночас т. в. о. міністра запропонував розширити італійсько-українське партнерство завдяки патронатній системі між культурними інституціями.

Читайте також: В Одесі створили мапу об’єктів культурної спадщини, пошкоджених унаслідок ворожих атак

«Ми б хотіли говорити не тільки про відбудову об’єктів нерухомості, пам’яток, але й про допомогу інституціям. На нашу думку, одним із ефективних інструментів сприяння є створення патронату, коли потужні італійські заклади культури могли б через меморандум здійснювати патронат над певними нашими інституціями. Наприклад, міланський театр Ла Скала міг би співпрацювати з Одеською оперою, а Національний музей мистецтва XXI століття в Римі — з Одеським національним художнім музеєм. Ми готові виступити модераторами такого партнерства», — сказав Карандєєв.

Давіде Ла Чечіліа запевнив, що аспекти співпраці між інституціями реалізуватимуться у межах договору між Україною, Італією та ЮНЕСКО.

Як повідомлялося, тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв і представники посольства Литви обговорили питання співпраці та спільні ініціативи у сфері культури.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-