Світлини з війни і тексти учасників ПЕН-клубу: виставка про український опір відкрилась у Парижі

Світлини з війни і тексти учасників ПЕН-клубу: виставка про український опір відкрилась у Парижі

Фото
Укрінформ
Виставка «Україна, візія(ї) - документальна фотографія та література в умовах спротиву» відкрилась цими вихідними в культурному центрі La Gaîté Lyrique у Парижі.

Вона поєднує тексти сучасних українських класиків та світлини творчого об’єднання фотографів. Таким мультимедійним проєктом Український інститут у Парижі розпочав свою програму заходів лютого, передає кореспондент Укрінформу.

«Це спільний проєкт творчого колективу MYOP, який своїми світлинами створює діалог із текстами шести українських письменників - учасників ПЕН-клубу. Разом вони розмірковують над війною, над емоцією втрати», - розповів Іван Рябчій, виконавчий директор Українського інституту у Франції.

Експозиція відкрилась у культурному центрі, де завжди багато молоді. «Ми також дуже хотіли, щоб тут, у центрі Парижа, лунала українська мова. І тепер уривки наших сучасних авторів, і в оригіналі, і в перекладі, звучать у цих стінах», - додав Рябчій.

Читайте також: У Києві пройде виставка про масові репресії українських митців

Тексти та голоси утворюють резонанс із зображеннями, поєднуючи різні історії та створюючи документальне та поетичне мистецтво опору.

Світлини з війни і тексти учасників ПЕН-клубу: у Парижі відкрилась виставка про український опір / Фото: Ava du Parc/Cheeese

За словами директора Українського інституту у Франції, важливо, що саме українських митців поставили в центр значно ширшого міжнародного проєкту EU-topia. Він триватиме до червня та буде переосмислювати ідею сучасної Європи, зокрема, розповідати про синергію культур, фіксуючи сильні європейські прагнення на сході, які розбудила війна в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Український інститут відкрив своє представництво у Франції. Як культурна інституція, він заохочує міжкультурну співпрацю та пропонує можливості відкрити для себе українську культуру за кордоном, зокрема у Франції. Це осередок культурної дипломатії на національній та міжнародній аренах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-