«Яйця Фаберже» і не тільки: у базу НАЗК внесли мистецьку колекцію російського олігарха Вексельберга

«Яйця Фаберже» і не тільки: у базу НАЗК внесли мистецьку колекцію російського олігарха Вексельберга

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції опублікувало на порталі «Війна і санкції» інформацію про 272 твори мистецтва, що належать наближеному до Президента Росії Володимира Путіна олігарху Віктору Вексельбергу.

Про це повідомило НАЗК, передає Укрінформ.

За даними агентства, вартість дев'яти найвідоміших артобʼєктів із колекції Вексельберга сягає майже 82 мільйони доларів.

«Твори мистецтва продовжують використовуватися російськими олігархами для уникнення та обходу санкцій. Відкритість інформації щодо творів мистецтва, якими володіють підсанкційні особи, – найкращий засіб протидії цьому явищу», – наголосили у НАЗК.

Агентство закликає учасників артринку відкривати інформацію про об’єкти мистецтва, якими володіють підсанкційні громадяни Росії, і користуватися даними порталу «Війна та санкції», щоб уникнути здійснення операцій із творами, які можуть бути кваліфіковані як обхід санкцій.

Як нагадали у НАЗК, Вексельберг потрапив до санкційного списку за свою комерційну діяльність у секторах економіки, що є важливим джерелом доходу для уряду Росії. Санкції проти нього були введені Великою Британією, США, Канадою, Австралією, Японією, Україною та Новою Зеландією.

До впровадження проти олігарха санкційних обмежень наразі не долучилися ще країни Європейського Союзу і Швейцарія.

Читайте також: Російський олігарх Дерипаска програв суд в Австрії щодо позбавлення його прав у компанії Strabag

Вексельберг захоплюється творами фабрики Фаберже. У його колекції є пасхальні яйця її виробництва, вартість яких сягає кількох десятків мільйонів доларів. Також олігарх є власником близько 200 інших предметів, виготовлених Фаберже, серед яких – брошки, табакерки, портсигари тощо.

Свою колекцію Вексельберг тримає у власному приватному музеї Фаберже у Санкт-Петербурзі.

Ознайомитися з колекцією олігарха можна на порталі «Війна і санкції». Серед найдорожчих предметів там великодні яйця: «Коронаційне» вартістю 24 млн доларів, «Конвалії» вартістю 18 млн доларів і «П'ятнадцятиріччя царювання» вартістю 15 млн доларів.

Більше про проєкт «Війна і мистецтво» можна дізнатися на сайті НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, раніше НАЗК опублікувало перелік творів мистецтва з колекції російського олігарха Романа Абрамовича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-