Чекаємо на диво: 12 книжок, які наблизять святковий настрій

Чекаємо на диво: 12 книжок, які наблизять святковий настрій

Огляд
Укрінформ
Зібрали добірку різдвяних новодруків для дітей та дорослих.

Попри війну, невизначеність та тривогу, новорічні свята невпинно наближаються! Де шукати святковий настрій цього року? - У казкових історіях та різдвяних книжках. 

«Щедрик. Фантастична історія» Оксани Лущевської

Фото: Natalia Mospan
Фото: Natalia Mospan

Тоня, співачка українського дитячого хору «Щедрик», вирушає до Нью-Йорка. Вона братиме участь у святковому концерті з нагоди 100-річчя виконання «Щедрика» в Карнеґі-холі. Там із дівчинкою трапляється фантастична подія, яка відкриває їй таємницю минулого. А тоді Тоня й сама творить дещо фантастичне, і про це говоритимуть по всьому світу!

Ця книга — дивовижна подорож Нью-Йорком, де сьогодні, як і сто років тому, лунає українська музика, яка стала символом Різдва і дива.

«Різдвяний Бука» Тетяни Стрижевської

На Різдво у Власа день народження, йому виповниться десять. Найбільша мрія хлопчика — відсвяткувати цей день із татом, який у війську. Власова подруга Таська придумала, як можна виконати цю мрію, але її план не спрацьовує. Зненацька у справу втручається Різдвяний Бука, тож друзів захоплює вир пригод і навіть мандрівка в часі. Хто такий Бука, чому він викрадає в дітей різдвяні подарунки і чи здійсниться Власове найбільше бажання, ви дізнаєтесь, прочитавши захопливу повість Тетяни Стрижевської, яку чудово проілюструвала Ярина Мозіль.

«Листи Катрусі до святого Миколая та Бабусі» Олени Лєбєдєвої

Фото: Видавництво Час Майстрів
Фото: Видавництво Час Майстрів

Маленька Катруся ще не вміє писати. Та це не біда, адже листа можна й намалювати! І не лише святому Миколаю, а й Бабусі, що захворіла й не може приїхати на свята. Дівчинка розуміє котячу мову й вірить, що святий Миколай здійснює заповітні бажання, але ще не знає, що листи, надіслані з любов’ю, приховують у собі дивовижну силу... Та скоро Катруся відкриє цю таємницю, адже тепер вона, як доросла, має ключ — ключ від поштової скриньки.  

«Усе, що я хочу на Різдво» Венді Лоджіа

Видавництво
Фото: Видавництво "Ранок"

Бейлі Бріґґс рахує дні до настання найліпшого свята року — Різдва. Вона переслуховує всі різдвяні пісні, робить імбирне печиво та носить оленячі ріжки, що світяться. Та цього року Бейлі сподівається на здійснення найзаповітнішого бажання — поцілуватися з коханим хлопцем під омелою. Неочікувано претендентів на серце Бейлі з’являється одразу два. Кого обере дівчина: Чарлі — таємничого незнайомця з британським акцентом, чи Джейкоба — привабливого спортсмена з почуттям гумору?

«27 днів до Різдва» Дзвінки Матіяш

Фото: @katia_sokollibrary/Instagram
Фото: @katia_sokollibrary/Instagram

Різдво починається тоді, коли його відчуває наше серце. І в цьому очікуванні дива важливо бути поряд із тими, кого любимо, і дарувати світло тим, хто його потребує. Герої книжки створили власний адвент-календар. Щодня оповідачка, її чоловік Амвросій та приятелька Христина вигадують одне для одного завдання, які не тільки примножують радість, а й відкривають чимало нового зі світу культури. Цей затишний адвент-календар подарує віру в диво, яке неодмінно здійсниться, і стане для вас інтелектуальною грою-мандрівкою, у якій вільно й невимушено поєднуються особистості української та інших європейських культур. І будьте певні: під час виконування цих передріздвяних завдань зовсім не соромно зізнатися, що ти чогось не знаєш.

«Під подушку чи під ялинку» Дар’ї Анцибор

Фото: Видавництво “Лабораторія”
Фото: Видавництво “Лабораторія”

Яких символів сповнене традиційне й сучасне українське Різдво? Чому ми чекаємо Миколая і який він має зв'язок із Сантою? Хто такий Дід Мороз і чи правда, що він — повністю продукт радянської культури? Коли українці почали прикрашати ялинку і чи можна казати, що вона заступила собою дідух?

Видавництво «Лабораторія» готує до друку книжку фольклористки й антропологині Дар’ї Анцибор «Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят», яка допоможе вам дізнатися, як виникли й розвивалися традиції зимових свят на території України.

«Різдво з червоним кардиналом» Фенні Флеґґ

Фото: @ua_book_time/Instagram
Фото: @ua_book_time/Instagram

Живеш, плануєш, відкладаєш гроші на відпустку, а тоді… Невтішний діагноз ставить крапку в планах. Від свого лікаря Освальд дізнається, що жити йому лишається небагато. Буденні проблеми враз стають смішними й неважливими. Освальд вирішує: до дідька похмурий Чикаго! Попереду — Різдво. Останнє для Освальда. І зустріти його він планує в чарівному віддаленому містечку під назвою Лост-Ривер. Здається, що навіть час забув про це місце. Тут листоноші пересуваються човнами, а місцеві жінки — членкині таємничої спільноти, яка підпільно робить добрі справи. Люди неспішні й загадкові, і в повітрі витає аромат лимонного пирога. Одного дня Освальд зазирає до місцевої крамнички, у якій мешкає пташка. Маленька червона пташка на ім’я Джек. Та це лише одне з див, які чекають на Освальда в Лост-Ривері. Усе-таки він опинився тут зовсім не випадково…

«Зимове сонцестояння» Розамунди Пілчер

Елфріда, колишня акторка, переїжджає в селище Дібтон, подалі від міського галасу — і сподівається почати життя з чистого аркуша. Вона швидко звикає до сільських буднів, а місцеві мешканці вже звертаються до неї на «ти», однак попри все жінка почувається самотньою…

Оскар кинув кар’єру музиканта в Лондоні, щоб одружитися із Ґлорією. Подружжя виховує доньку Франческу, і Оскар певен — щастя батьківства вартує будь-якої жертви.

Керрі повертається додому з Австрії після невдалого роману з одруженим чоловіком і виявляє, що її мати й сестра так і не можуть дійти згоди. Наближається Різдво, і Керрі забирає до себе племінницю Люсі — тиху чотирнадцятирічну дівчинку, аби подарувати їй справжнє свято.

Сем намагається жити далі після розставання з дружиною, яка кинула його заради іншого. Єдине, що залишилося в Сема, — робота. Вона й приводить чоловіка на північ Шотландії, і вже скоро він розуміє, що хоче залишитися тут назавжди.

Долі цих людей перетнуться у маєтку в Крейґані — мальовничому шотландському містечку — в найкоротший день року. Перетнуться, щоб змінитися назавжди. «Зимове сонцестояння» Розамунди Пілчер — роман про любов, вірність і зцілення зболених душ.

«Різдвяне бажання» Кортні Коул

Фото: @kseniya_29_/Instagram
Фото: @kseniya_29_/Instagram

Зворушлива та не без гумору історія кохання від авторки бестселерів «New York Times» — Кортні Коул. Цей роман — ідеальне поєднання святкового настрою та драматичних поворотів.

Два тижні до Різдва…

Ноель та її чоловік Джона одружені з другого курсу коледжа. Зараз їм вже за тридцять та їхні стосунки руйнуються через вимоги кар’єри й суперечливі бажання. Не секрет, що їхній шлюб тріщить по швах, і навіть звичайний вигул їхнього собаки Еліота закінчується сваркою.

Одного разу пес тікає, і вони знаходять його в літнього чоловіка, який пропонує їм загадати бажання на старій сніговій кулі. Бажаючи безпечно повернути свого собаку додому, вони погоджуються на його дивне прохання. Ніхто з них не усвідомлює, що їхні бажання змінять хід життя... можливо, назавжди.

Наступного ранку Ноель і Джона прокидаються в різних ліжках, у різних квартирах, що дає їм можливість відчути життя один без одного. Вони отримали все, про що мріяли, однак їм здається, що дечого бракує. Можливо, це шанс почати все спочатку?

Чи зможуть Ноель та Джона віднайти шлях одне до одного, поки не стало надто пізно, чи різдвяна магія має на них інші плани?

«Твій милий Скрудж» Меґан Квінн

Фото: @julie.peretiatko/Instagram
Фото: @julie.peretiatko/Instagram

Хіба можна не любити той різдвяний час, коли скрізь мерехтять гірлянди, кружляють сніжинки, пахне печивом і пряниками, коли хочеться одягатися в кумедні светри з дзвіночками, а святковий настрій, здається, витає в повітрі? Але Нола точно знає, як це — ненавидіти свята. Вона розійшлася зі своїм хлопцем і повернулась у рідне містечко, де почала ремонт у батьківському домі. Нола намагається уникати святкової метушні, та головне для неї — уникати зустрічей із Калебом, який багато років тому розбив її серце. Проте дівчина й не підозрює, що Калеб досі її кохає. Одного дня Нола отримує лист від загадкового Скруджа, який так само ненавидить Різдво, і починає листуватися з незнайомцем. Але чи можна закохатися у того, кого зовсім не знаєш?

Ця настроєва добра історія — про те, що різдвяні дива таки трап­ляються, надто ж тоді, коли хтось дуже хоче допомогти їм статися.

«Дванадцять шалених днів до Різдва» Джеймза Паттерсона та Теда Сафрана

Фото: @call_me_booklover/Telegram
Фото: @call_me_booklover/Telegram

Ні чобітка для подарунків, ні самих подарунків, ні гірлянди, ні ялинки — невже скасували Різдво? Надворі середина грудня, і вже п’ятий рік поспіль у домі родини Салліванів у Гарлемі немає жодної ознаки наближення новорічних свят. Але цього року хтось таємничий надсилає подарунки вдівцю Генрі Саллівану та його двом дітям, Віллу та Еллі. Спочатку з-поміж гілок груші висовує голову маленьке дзьобисте та пір’ясте створіння. Не встигли вони оговтатися, як будинок Салліванів швидко наповнився галасливими тваринами та гостями, які вимагали їхньої уваги. Наступні дванадцять днів перевертають життя сім’ї Салліванів із ніг на голову так, як годі було й уявити. І хоча це Різдво буде безладним, що, як саме такого подарунку вони всі потребують?

"Книжка супер смішна, а ще глибша, ніж може здаватися. Вона вчить справлятися з горем і відпускати. А ще ідеально підходить тим, хто любить різдвяні дива", - пише про книжку блогерка Ліля Галка. 

«Різдво та Маланка» Команди авторів Ukraїner

Фото: Bogdan Logvynenko
Фото: Bogdan Logvynenko

Різдво об’єднує цілі покоління, родини за святковим столом та спільною колядою, а Маланка — цілі села у вуличному карнавальному дійстві з масками та вигадливими костюмами на честь приходу нового року. Обидва свята мають глибоке коріння для українців, що його десятиліттями намагалася знищити радянська репресивна машина. Про заборони святкування, утиски та переслідування колядників і маланкарів розповіли й у селах Полтавщини, і у Харкові, і у Львові, й у Вашківцях. Та всупереч цим заборонам чимало традицій збереглося. Завдяки тим, хто вчасно ховав у скринях маланкарські маски, оберігав ватаги від переслідувань, записував давні колядки та збирав колядників на своїх кухнях попри ризики арештів та обшуків. Традиція не перервалася, її вивчають та відроджують. Так українці повсякчас перемагали у боротьбі за власну ідентичність. Перемагають і зараз.

Ще більше святкових книжок:

Перше фото: @bookslovereaders/Instagram

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-