У Києві освятили антивоєнний витвір сучасного мистецтва «Нескорена Україна»

У Києві освятили антивоєнний витвір сучасного мистецтва «Нескорена Україна»

Фото
Укрінформ
У Володимирському кафедральному соборі в Києві відбулася церемонія освячення антивоєнного витвору сучасного мистецтва "Нескорена Україна".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Антивоєнний твір сучасного мистецтва "Нескорена Україна" – скульптура, створена з уламків мін і снарядів, за ескізом великого Державного Герба України, який запропонований Президентом Володимиром Зеленським у законопроєкті №5712.

Елементи для створення скульптури збиралися на полях боїв із російськими загарбниками у 2022 – 2023 роках.

Мистецький витвір зображує воїна-козака і лева, які тримають державний символ України – тризуб. Скульптурне зображення створив американський художник із козацьким корінням Сергій Мельникофф (відомий під псевдонімом MFF). Зварюванням займався одеський майстер Віктор Бельчик.

Читайте також: У Львові створять музей наївного мистецтва

Церемонію освячення відвідали кілька десятків людей.

Під час освячення інсталяції Національний заслужений академічний український народний хор імені Григорія Верьовки виконав гімн України і церковний гімн “Боже єдиний, нам Україну храни”.

“Ця скульптура зроблена з уламків мін і снарядів. Мені прикордонники привезли півтори тонни уламків. Тут немає жодної деталі, яка була би спеціально підрізана або підігнана. Усе це збиралося, як один великий пазл”, – зазначив Мельникофф.

У Володимирському соборі освятили антивоєнний витвір сучасного мистецтва «Нескорена Україна» / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

За його словами, більшість уламків привезли з Херсонської області, а збирання скульптури тривало 60 днів.

Автор поінформував, що після презентації в Україні експозиція буде виставлена на міжнародний аукціон. Отримані кошти спрямують на будівництво в Албанії реабілітаційного центру для дітей, які постраждали внаслідок російсько-української війни.

Читайте також: На Аскольдовій могилі відкрили меморіальну дошку загиблому військовому Денису Антіпову

Як повідомлялося, Великий Державний Герб передбачений статтею 20 Конституції України. Нині в Україні затверджено лише малий герб – тризуб.

Згідно із Конституцією, Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України і герба Війська Запорізького законом, що ухвалюється не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, тобто щонайменше 300 народних депутатів.

ВР 24 серпня 2021 року ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт "Про великий Державний Герб України" (№5712) на позачерговій сесії. У другому читанні документ донині не ухвалено.

У тексті проєкту закону зазначається, що великий Державний Герб України – це державний символ України, головним елементом якого є знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою. Над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту. Щит тримають з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького). Під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору. Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-