У Відні відкрили українську виставку «BeLive: believe, be live»

У Відні відкрили українську виставку «BeLive: believe, be live»

Фото
Укрінформ
У віденському Музеї народного мистецтва відкрилась українська виставка “BeLive: believe, be live”, на якій представлені роботи 18 митців на тему віри та війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Австрії.

У Відні відкрилася українська виставка "BeLive: believe, be live” / Фото: Яна Гринів

"У "У найскладніші часи ми зазвичай звертаємося до Бога. З одного боку, ми сподіваємось на допомогу, з іншого - ставимо питання: "Як таке могло статися?" У своїх дуже різноманітних роботах 18 митців досліджують саме такий контраверсійний стан, шукають віру, що допомагає рухатись вперед і виживати", - зазначила куратор виставки, засновниця платформи Art Contact Ukraine Яна Гринів.

За її словами, декому з митців довелося пережити російську окупацію, а деякі роботи були створені під час окупації. "Хтось втратив домівку, рідних, хтось мав лишити свій дім і все своє життя, рятуючи своїх дітей. На цій виставці ми не лише представляємо талановиті роботи, а й розповідаємо дуже непрості історії з реального життя мільйонів українців", - зазначила Гринів.

Читайте також: У Вільнюсі відкрили виставку про російські воєнні злочини в Україні

У назві виставки - англійські слова "believe" (вірити) та "be live" (жити). Через власний досвід та самоусвідомлення митці розкривають на ній тему віри та жаги до життя, усвідомлення людиною свого місця у світі, свого стану та пріоритетів у контексті нової реальності. Через живопис, фотографію, інсталяції, колаж, графіку, відеомистецтво вони висловлюють різноманітні погляди на релігійні образи та згадують тих, хто був поруч у найважчих життєвих ситуаціях, а також ушановують пам’ять жертв російської агресії.

На виставці експонуються, зокрема, фотографії розбомбленої церкви в Бахмуті від Дафни Весдорф, репродукція сучасної ікони, яка була на стіні розбомбленого кінотеатру в Бахмуті, від Маші Вишедської. Вперше представлено оригінали робіт Вікторії Березіної, створені в окупації в Херсоні. Павло Мазай представив серію автопортретів із лезом. Важливою складовою виставки є серія робіт Данила Мовчана, створена після підриву Каховської греблі.

Тут також представлені роботи таких митців, як Маріко Гельман, Олеся Дворак-Галік, Володимир Стасенко, Женя Лаптій, Костянтин Терещенко, Марія Матієнко, Лідія Гураль, Олег Кіра, Тарас Ріль, Яна Гринів, Юлія Михальська, Юлія Приставська, Оксана Оснач.

Під час відкриття експозиції відбувся захід для акредитованих у Відні дипломатів, на якому було презентовано виставку та проведено дегустацію вин від групи компаній Vinos de La Luz.

Читайте також: У Гамбурзі впродовж липня триватиме фотовиставка про життя у метро Києва під час бомбардувань

Виставка триватиме до 23 липня. Зібрані кошти будуть передані на закупівлю медичних джгутів.

Захід відбувається за підтримки посольства України в Австрії, Музею народного мистецтва Відня (Volkskundemuseum ) та Йозефштадта.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у столиці Австрії пройшла виставка "Діти під час війни", яка привертає увагу до страждань українських дітей внаслідок російської агресії, їх незаконної депортації в Росію та спроб Кремля змінити їхню ідентичність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-