Кислиця розповів Радбезу ООН про ймовірні наслідки підриву Каховської ГЕС

Кислиця розповів Радбезу ООН про ймовірні наслідки підриву Каховської ГЕС

Укрінформ
Російські загарбники не організовують евакуацію цивільного населення тимчасово захоплених районів, які зазнали підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це на засіданні Ради Безпеки ООН розповів постпред України при цій організації Сергій Кислиця.

«Викликає занепокоєння той факт, що російські окупанти не організовують евакуацію цивільного населення, хоча вивели свої війська», – зазначив він.

За словами Кислиці, на підконтрольній Україні території планується евакуація 17 населених пунктів, у яких мешкають понад 17 тисяч осіб, в окупованих районах лівобережжя евакуації підлягають 20 міст і сіл із населенням близько 25 тисяч.

Читайте також: Трагедія на Каховській ГЕС є ще одним прикладом жахливої ціни війни для людей – Гутерреш

За поточним сценарієм, максимальне затоплення території відбуватиметься протягом 3–5 днів, сказав постпред. При цьому правобережна частина постраждає у вісім разів менше, ніж лівобережна.

Під водою можуть опинитися такі населені пункти, як Олешки та Гола Пристань. Часткове підтоплення також може зачепити Олександрівку, Широку Балку, Софіївку, Виноградне та інші села. Рівень води може піднятися на 1,5 м і більше.

Руйнування дамби позбавить або суттєво погіршить водопостачання Криму й Херсонської області, а також значно ускладнить ситуацію на Дніпропетровщині та Запоріжжі, зазначив Кислиця.

Читайте також: Терактом на Каховській ГЕС Росія визнала, що захоплені території їй не належать - Кислиця

За його словами, зниження рівня води в Каховському водосховищі позначиться на всіх водозаборах прилеглих областей, зокрема Каховського каналу, який забезпечує водою окупований Бердянськ та багато інших населених пунктів Запорізької області.

У цьому контексті Кислиця нагадав, що Формули миру Президента Зеленського передбачає пункти щодо протидії екоциду та закликав міжнародних партнерів якнайшвидше долучитися до її імплементації.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення ситуації, що виникла після підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-