Традиційний обрядовий хліб Вінниччини визнали об'єктом нематеріальної культурної спадщини

Традиційний обрядовий хліб Вінниччини визнали об'єктом нематеріальної культурної спадщини

Укрінформ
Традиційний обрядовий хліб Вінниччини визнано об'єктом нематеріальної культурної спадщини України.

Про це у Фейсбуці повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, передає Укрінформ.

«Традиційний обрядовий хліб Вінниччини визнано нематеріальною культурною спадщиною України! Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 525 від 23 грудня 2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов елемент «Традиційний обрядовий хліб Вінниччини», - написав Борзов.

За його словами, у кожному українському селі є господині, які печуть хліб та короваї. Але саме на Вінниччині збереглись унікальні традиції випікання короваїв, паляниць та інших видів хліба.

Як зазначають в Українському центрі культурних досліджень, носіями елемента «Традиція випікання обрядових хлібів на Вінниччині» не є якась одна громада. Він поширений по території всієї Вінницької області у родинах. Про це свідчать експедиції, проведені в 1985-2019 за участю фахівців обласного центру народної творчості, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України та зібраних польових матеріалів кандидата історичних наук, етнографа-науковця Світлани Творун з м.Вінниці. В результаті досліджень на Вінниччині виявлено понад 100 унікальних видів обрядової випічки, яка має свою особливість і сакральну цінність та користується великим попитом й донині.

Читайте також: ЮНЕСКО продовжить допомагати Україні у збереженні й захисті культурної спадщини

Зокрема, це і празникові родові пиріжки з гречаною кашею та сиром, і пиріг-рід, у якому багато пиріжків зліплені в один пиріг, який символізує тісні родинні стосунки, і калач з каченятками (вужиками) для старійшини роду. Також на Вінниччині досі печуть парний калач невеликого розміру зі знаками сигми, що символізує Велеса – божество родючості та багатства , «дівоцтво» – коли гілка плодового дерева обкручується з тіста, випікається, а потім квітчається квітами і кольоровими паперовими стрічками тощо.

Дослідження традицій випікання обрядових хлібів показало, що колективне пригощання — краяння і роздавання обрядового хліба, як символу сонця, єдності роду — є кульмінацією більшості народних ритуалів та свят, моментом єднання за допомогою спільної трапези з божественними силами і духами предків. Обрядовий хліб ломиться на частини, поєднуючи усіх учасників обряду у єдиний рід. І чим більше родичів, тим на більше частин ломиться коровай, і тим більше пахощів отримують боги. Хліб піднімають вгору для освячення богами, промовляються слави, а далі хліб розноситься по колу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-