Відновили Золочівський замок, який постраждав унаслідок ракетного удару рф

Відновили Золочівський замок, який постраждав унаслідок ракетного удару рф

Фото
Укрінформ
Частину Золочівського замку, пошкоджену вибуховою хвилею після обстрілу російськими ракетами 14 червня, успішно відновили.

Про це йдеться на сторінці Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зазначається, що унаслідок ракетного удару російської федерації по об'єкту інфраструктури у місті Золочеві 14 червня 2022 року вибуховою хвилею було пошкоджено конструкції комплексу будівель пам’ятки архітектури національного значення – Надбрамного корпусу Золочівського замку.

Золочівський замок / Фото: Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького

У будівлі вибило 24 вікна, пошкодило підшивку даху й стелі у санвузлах, двері, відбило покриття й штукатурку на фасаді. Крім того, було порушено кріплення конструктивних елементів та покриття тимчасового даху над вежею.

Читайте також: Фрунзе, Крупська та інша «радянщина»: МКІП пропонує не вносити до держреєстру 39 пам’ятників

«Після проведення обстеження пошкоджених об'єктів спільно з працівниками проєктної організації, адміністрація галереї розробила ряд заходів із відновлення в частині пошкодження конструкцій та елементів комплексу будівель. Станом на сьогодні всі заплановані ремонтні роботи завершено. Музей із радістю чекає вас до себе в гості!» — зазначають в національній галереї.

Золочівській замок збудований у першій половині XVII ст. Замок являє собою неоголандський тип оборонних споруд і належить до пам'яток типу palazzo in fortezzo, тобто поєднує функції оборони і житла. Оборонні споруди Золочівського замку — це вали, бастіони, надбрамна вежа, міст і равелін. З часів заснування збереглися вали, бастіони, частково надбрамний корпус, а равелін і міст — це реконструкція. Замок Якуба Собєського побудований за проєктом невідомого архітектора. До ансамблю також входить Китайський палац XVIII ст.

Читайте також: Кушнірство пропонують внести до нематеріальної культурної спадщини

Як повідомляв Укрінформ, 14 червня бійці протиповітряної оборони у небі над Золочевом збили ракету. Її уламки впали на місцеву цегельню, внаслідок чого постраждали шестеро людей.

Фото: Львівська галерея мистецтв, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-