Військові рф мають бути виведені з Запорізької АЕС - Гутерреш

Військові рф мають бути виведені з Запорізької АЕС - Гутерреш

Укрінформ
Військові рф та озброєння мають бути виведені з Запорізької АЕС, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер після зустрічі у Львові з Президентами України і Туреччини Володимиром Зеленським та Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Здоровий глузд має взяти гору, щоб уникнути будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу фізичну цілісність та безпеку атомної станції. Об'єкт не повинен використовуватися в рамках будь-якої військової операції», - сказав він.

За словами Гутерреша, терміново необхідна угода, яка б відновила статус АЕС як об’єкта «суто цивільної інфраструктури» і гарантувала безпеку цього району.

Читайте також: «Ми на боці України»: Ердоган застеріг від повторення Чорнобильської катастрофи

У тісному контакті з МАГАТЕ Секретаріат ООН оцінив, що Україна має можливості в галузі логістики та безпеки для організації будь-якої місії МАГАТЕ на ЗАЕС із Києва за згоди України та росії, додав він.

«Військова техніка і персонал мають бути виведені зі станції. Необхідно уникати подальшого розгортання сил або озброєння на об'єкті. Цей район потребує демілітаризації», - підкреслив генсек ООН.

Будь-яка потенційна шкода ЗАЕС – «це самогубство», наголосив він.

Читайте також: Зеленський зустрівся з Гутеррешем – говорили про ситуацію на ЗАЕС і звільнення полонених

Як повідомляв Укрінформ, росія здійснює обстріли Запорізької АЕС, намагаючись звинуватити в цьому Україну. Українська розвідка попереджає про можливу провокацію окупантів на Запорізькій атомній станції завтра, 19 серпня.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, тероризують персонал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-