Польща і Литва допоможуть коштами платформі з управління культурною спадщиною – Ткаченко

Польща і Литва допоможуть коштами платформі з управління культурною спадщиною – Ткаченко

Укрінформ
Віцепрем'єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Республіки Польща Пьотр Глинський і міністр культури Литовської Республіки Сімонас Кайрис підтвердили, що співфінансуватимуть розробку національної платформи з управління культурною спадщиною.

Як передає Укрінформ, про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Телеграмі.

Він зазначив, що поїздка в Бородянку на Київщині з колегами-міністрами вразила і одночасно шокувала кожного з них.

«Я дуже хотів, щоб Пьотр Глинський, віцепрем'єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Республіки Польща та Сімонас Кайрис, міністр культури Литовської Республіки на власні очі побачили криваві наслідки дій російської федерації. Побачили і передали іншим колегам-міністрам, які ще досі лише на словах висловлюють свою підтримку Україні», - заявив Ткаченко.

Читайте також: Метою росіян є знищення осередків української культури - Ткаченко

За його словами, найстрашніше, що більшість місцевого населення Бородянки не виїжджали, бо в селищі немає жодного військового чи стратегічного об’єкта, але російську армію це не зупинило.

«На шляху до Києва їхньому варварству не було меж: понівечені будинки, магазини, палаци культури, постріли в пам’ятники… зруйнована центральна вулиця, якою шли колони рашистської бронетехніки. І найжахливіше - скільки болю було завдано місцевим. Скільки життів відняли російські кулі та снаряди. Розстріляний пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку, фото якого облетіли Україну, буде законсервований. Адже у той час, як росіяни переписують історію, українці - свою бережуть», - зазначив Ткаченко.

Читайте також: Дерусифікація України відбуватиметься природнім шляхом – Ткаченко

Він зауважив, що минулого року МКІП завершило перший етап оцифрування об‘єктів нерухомої культурної спадщини і розпочало створення відповідного реєстру. «Проте, як і у всієї країни, війна змінила наші плани. Тепер, заручившись підтримкою країн «Люблінського трикутника», попри будь-які виклики – платформі бути», - додав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, МКІП зафіксувало 189 епізодів воєнних злочинів армії рф проти культурної спадщини України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-