У Раді зареєстрували законопроєкт про стимулювання книговидання

У Раді зареєстрували законопроєкт про стимулювання книговидання

Укрінформ
Група народних депутатів на чолі з головою Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микитою Потураєвим зареєструвала законопроєкт щодо стимулювання розвитку книговидання і книгорозповсюдження.

Відповідний документ №6287 оприлюднений на сайті Верховної Ради, передає Укрінформ. 

«Метою прийняття законопроєкту є стимулювання розвитку українського книжкового ринку як важливого фактору гуманітарного розвитку та національної безпеки. Для досягнення цієї мети передбачені в законопроєкті механізми забезпечать зростання мережі книгарень, накладів та асортименту книг, переваження читання книг українською мовою на всій території країни, значне зменшення руйнівного впливу держави-агресора на український книжковий ринок», - йдеться у пояснювальній записці.

У документі пропонується внести зміни до законів «Про видавничу справу» і «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», запровадивши надання державної субсидії для відшкодування кваліфікаційних витрат на найм (оренду) нерухомого майна, що використовується суб'єктом видавничої справи як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.

Читайте також: Торік в Україні припинили свою діяльність 343 видавництва та 48 книгарень – Кремінь

При цьому право на її отримання матимуть суб’єкти видавничої справи, які відповідатимуть визначеним вимогам, зокрема, продаватимуть книги українською мовою та/або мовами ЄС і мовами корінних народів України з використанням РРО у книгарнях. Розмір субсидії не може перевищувати вартість оренди і бути більшою за 20% від суми доходу, отриманого з продажу книг у книгарні. Законопроєкт також встановлює обмеження площі і вартості квадратного метра оренди з градацією відповідно до чисельності населення громади, в якій розташована книгарня.

Передбачається, що така субсидія надаватиметься щокварталу починаючи з 2023 року на підставі звернень книгорозповсюджувачів до Українського інституту книги.

Максимальний розмір державної субсидії на одну книгарню, виходячи з вартості оренди нежитлових приміщень у цінах 2021 року та розміру прожиткового мінімуму, становить від 54,5 тис. гривень на рік (для територіальних громад з кількістю постійного населення до 30 тис. осіб) до близько 1,2 млн грн на рік (для міста Києва). Для книгарень у більшості обласних центрів максимально можлива сума субсидії становить 435,8 тис. грн на рік.

Очікувана частка книгарень, що претендуватимуть на отримання субсидії впродовж 2023 року, - від 60 до 80%, а розмір наданих субсидій – від 80 до 100% максимально можливої суми.

Читайте також: В Україні потрібно створити екосистему навколо читання - Ткаченко

Таким чином, очікувана сума видатків з державного бюджету на надання субсидій книгарням у 2023 році становитиме від 52 млн до 86 млн грн.

У законопроєкті також пропонується передбачити надання громадянам України натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг на визначену суму (0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб), який надаватиметься при отриманні свідоцтва про народження, а також при отриманні громадянином України, який досяг 14-річного віку, паспорта. Сертифікат може бути використаний виключно для придбання книжкових видань державною мовою у розповсюджувача видавничої продукції, що відповідає встановленим законопроєктом вимогам.

Видача сертифікатів, як передбачено, відбуватиметься з 1 січня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-