У Миколаєві на кіммерійському городищі «Дикий сад» - фестиваль поєднання різних епох

У Миколаєві на кіммерійському городищі «Дикий сад» - фестиваль поєднання різних епох

Фото
Укрінформ
У Миколаєві на території стародавньої пам’ятки археології «Городище «Дикий сад» стартував фестиваль «Арт-перехрестя часів і народів». Він присвячений 30-річчю проведення тут розкопок та ювілейній даті народження сучасної України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

«Це перший такий яскравий захід, який проходить на території нашої перлини – городища стародавніх кіммерійців, якому виповнилося 3200 років. Це не просто красива територія – це місце сили, яке знаходиться на межі злиття двох великих річок – Інгулу та Південного Бугу. У цьому році виповнюється 30-років з початку відновлення тут розкопок, і дуже символічно, що ця дата співпала з таким же ювілеєм Незалежності нашої країни», - розповідає керівник розкопок, відомий археолог, старший викладач університету ім. Сухомлинського Кирило Горбенко.

Фестиваль поєднання різних епох на кіммерійському городищі у Миколаєві / Фото: Алла Мірошниченко, Укрінформ

Протягом двох днів - 21 та 22 серпня - миколаївці та гості міста мають змогу зануритися у дивовижну атмосферу старовини. Адже, за задумом організаторів фестивалю, на цьому місці зійшлися кілька епох: античність, середньовіччя та новий час.

Територія городища, яке знаходиться в центрі Миколаєва, ще ніколи не була такою людною. Воно й не дивно, адже в рамках фестивалю працює виставкове містечко, проводяться екскурсії територією, відбуваються історичні реконструкції, майстер-класи з польової археології, гончарства, кулінарії, рукоділля тощо.

Родзинкою заходу став перший в Україні інтерактивний тур із доповненою реальністю. «Відвідувачам археологічних об’єктів видають спеціальні планшети, за допомогою котрих в режимі 3D можна, знаходячись в певному місці розкопок, побачити картинку життя стародавніх кіммерійців. А саме: деталізовані зображення тогочасного побуту, оздоблення кімнат, посуд, ритуальні та фортифікаційні споруди тощо», - зазначає Горбенко.

Особливою популярністю в гостей фестивалю користуються локації зі стародавніми реконструкторами, «вігвам» шамана та майданчик, де можна скуштувати «матвіївський борщ», який занесений до нематеріальної культурної спадщини.

Зокрема, реконструктори пропонують відвідувачам не лише видовищні бої за їх участю. А й кожен бажаючий може спробувати себе в стрільбі з луку чи арбалету, володінні шаблею, списом та мечем. Поряд - локація козацької школи «Спас». «Наша школа проводить заняття як по сучасному, так і по історичному козацькому рукопашному бою. Ми вчимо володінню холодною зброєю та бойовим навичкам козацтва», - розповідає керівник школи Сергій Щербаков.

А ось миколаївська шаманка Лариса Варфоломєєва демонструє кілька магічних практик. Особливою популярністю користується очищення бубном, ритуальні танці та карти Таро. «Скажімо, шаманський танець «Краса» популярний здебільшого серед жінок, хоча у ньому можуть брати участь і чоловіки. Станцювавши його, людина отримує не лише покращення своєї зовнішності, а й очищається внутрішньо», - впевнена шаманка.

Читайте також: У Рівному парад прадавніх човнів відкрив історико-культурний фестиваль

Директор Матвіївського будинку культури Надія Ферар пропонує скуштувати оригінальну смачну страву – «борщ з бичками». «Цей борщ є елементом нематеріальної культурної спадщини і зареєстрований в відповідному обласному реєстрі. Рецепт нашого борщу внесений до книги рекордів України. Його родзинка в тому, що це зелений борщ, але з рибою. Основні інгредієнти – бички і щавель. Але він на колір червоний, бо приправлений томатами, також додається корінь пастернаку, що робить страву надзвичайно смачною та ароматною», - розповідає Ферар.

Надвечір на миколаївців та гостей чекатиме вистава просто неба «Дванадцята ніч» від акторів Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру, свято авторської пісні та поезії «Вогнище Евтерпи».

Поселення «Дикий Сад» - єдиний у степовій частині України археологічний пам’ятник високорозвинутої культури епохи пізньої бронзи, який до того ж був містом-портом ще у часи єгипетських фараонів.

Городище існувало з середини XIII і до початку Х сторіччя до Різдва Христового. Воно було «свідком» розквіту Нового царства в Єгипті, підйому і занепаду Мікенської цивілізації у Греції і загибелі Трої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-