Мобільний форум молоді «ГогольTRAIN» рушив з Києва на Одеський кінофестиваль

Мобільний форум молоді «ГогольTRAIN» рушив з Києва на Одеський кінофестиваль

Фото
Укрінформ
У межах заходів з відзначення 30-ї річниці Незалежності України команда ГОГОЛЬFest запустила круїзний мобільний форум молоді в поїзді «ГогольTRAIN».

Як повідомляють кореспонденти Укрінформу, з Центрального залізничного вокзалу столиці 13 серпня о 21:56 артпотяг рушив у перший рейс — у напрямку Одеси, на 12-ий Одеський міжнародний кінофестиваль, що триватиме з 14 до 21 серпня.

«Дуже символічно, що цього року буде 6 таких поїздів до 6 міст України. Тому що фактично культура сучасного мистецтва відбувається не тільки в Києві, а й по всій країні. ГогольTrain несе в собі таку ціль, щоб сучасне мистецтво популяризувати серед молоді. Важливо, що поїзд має не лише мистецьку, а й освітню функцію», - зазначив під час пресконференції, що передувала відправленню потяга, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: ХІІ Одеський міжнародний кінофестиваль: Великий кінопарад, каннські призери і Террі Гілліам

Своєю чергою голова Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти Галина Григоренко додала: «Мистецтво - завжди про взаємодію та завжди про свободу».

Зазначалося, що перший із шести рейсів артпотяга «ГогольTRAIN» присвячено пам’яті художника Олександра Ройтбурда, який 8 серпня 2021 року пішов з життя. Художники, які готували візуальне оформлення, оперативно внесли корективи в концепцію, щоб кожен пасажир міг доторкнутися до творчості Ройтбурда.

“Олександр Ройтбурд - абсолютно чудова людина, яка буквально «згоріла» на роботі, тож присвячуємо цей рейс його пам’яті. Пам’ятаємо про його прекрасний музей в Одесі!», - сказав Владислав Троїцький, режисер, засновник та президент фестивалю ГогольFest.

Читайте також: Мистецький форум у потязі «ГогольTRAIN» об'єднає творчу молодь з усієї країни – Ткаченко

Потяг, крім спальних вагонів, має три фестивальних вагони, в яких вже з початком подорожі починається музично-перформативна та освітня програми. Вони є унікальними для кожного маршруту і розробляються згідно з напрямками та відповідними подіями, на які прямує поїзд.

«Артпотяг розписували художники з різних куточків країни. Тут представлені авторські напрямки технік і авторське бачення сучасного мистецтва», - розповів куратор візуальної частини проєкту, вінницький митець Олександр Нікітюк.

Мобільний форум молоді «ГогольTRAIN» рушив з Києва на Одеський кінофестиваль / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Читайте також: ГОГОЛЬFest запустить мобільний форум молоді у поїзді

Організатори проєкту розказали про наступні рейси, куди вирушить артпотяг з нагоди 30-річчя Незалежності України та наступні цікаві культурні події країни. Відтак, далі він рушить до:

  • Кам’янця-Подільського на Respublica Fest (27 — 29 серпня);
  • Херсона на Dream ГОГОЛЬFest (3 — 5 вересня);
  • Харкова на Parade Fest (10 — 12 вересня);
  • Львова на Book Forum (17 — 20 вересня);
  • Дніпра на DniPRO ГОГОЛЬFest (1 - 3 жовтня).

Нагадаємо: метою проєкту є зшивання країни, діалог та об’єднання різних регіонів навколо спільних мирних цінностей у побудові майбутнього, розвиток міжрегіонального партнерства та підтримка мобільності молоді. Також “ГогольTRAIN» є своєрідним культурно-туристичним коридором, що розвиває внутрішній туризм та покращує загальний імідж регіонів.

Проєкт відбувається за підтримки Міністерства культури інформаційної політики України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, Міністерства інфраструктури України та в партнерстві з Укрзалізницею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-