Мер Одеси сподівається, що омріяний Ройтбурдом музей артмистецтва буде створений

Мер Одеси сподівається, що омріяний Ройтбурдом музей артмистецтва буде створений

Укрінформ
На подвір’ї Одеського художнього музею відбулася церемонія прощання з його керівником, видатним художником Олександром Ройтбурдом.

У ній узяли участь рідні, друзі, колеги митця, представники місцевої влади, духовенства, політики, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Внесок Олександра Ройтбурда в мистецтво неоцінимий, його картини експонуються у знаменитих музеях світу. Окрім художнього таланту, художник проявив себе в останні роки і як чудовий управлінець... Він жив інтересами музею, був унікальним організатором. У нас були спільні плани. Один з них - створення в Одесі музею артмистецтва. Зараз ця ідея на стадії розробки, і ми маємо неодмінно втілити її в життя», - сказав на церемонії Одеський міський голова Геннадій Труханов.

Він також висловив сподівання, що музей, про який мріяв Ройтбурд, «поверне Одесі статус художньої столиці України».

Мистецтвознавець Ганна Алієва зауважила, що Одеса переживала схожу втрату близько ста років тому, коли не стало художника Кіріака Костанді – директора цього музею, який створив його естетичну базу. "І коли з відходом Костанді для українського мистецтва завершилось 19-те століття, то з відходом Ройтбурда – 20-те століття. Переконана, що Олександр стане одним із символів українського сучасного мистецтва кінця 20-го століття", - сказала Алієва.

Читайте також: Колектив Одеського художнього музею - про Ройтбурда: Він дав закладу нове життя

Колишній Президент, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко у своєму виступі підтримав ініціативу одеських депутатів присвоїти Одеському художньому музею ім’я Ройтбурда. «Це буде справедливо. І хоч зараз не всі розуміють його творчість, але це, напевне, тому, що поки не дотягнулись… У мене в цьому нема сумніву: Олександр дуже любив сучасну, цивілізовану, драйвову Україну – усі ці особливості відображені в його творчості», - сказав політик.

Поховають Олександра Ройтбурда на Третьому Єврейському кладовищі Одеси.

Як повідомлялося, депутат Одеської облради Михайло Шмушкович звернувся до міського голови Геннадія Труханова з пропозицією увічнити у назві вулиці пам'ять про видатного українського художника і директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда, який помер 8 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-